Vakken volgen als je niet studeert

Werkt u in de historische of culturele sector, of in de media, en wilt u uw kennis uitbreiden? Of bent u alumnus en wilt u nog losse vakken volgen na uw afstuderen? Meld u dan aan voor de Erasmus Colleges van de Erasmus School of History, Culture and Communication. U verdiept zo uw kennis, maar hoeft geen volledige studie te volgen.

Welke vakken kan ik volgen?

U kunt enkele losse vakken volgen van de opleidingen van de afdeling Geschiedenis of Cultuurwetenschappen, voor uw persoonlijke of professionele ontwikkeling. U volgt de vakken samen met de reguliere studenten. Bekijk het aanbod voor collegejaar 2021-2022.

Het aantal vakken dat open staat voor cursisten is beperkt. Het aantal plaatsen per vak is eveneens beperkt; reguliere studenten gaan voor.

Welke vooropleiding of kennis heb ik nodig?

In het algemeen kunt u zich aanmelden voor een vak als u een VWO-diploma heeft. Wel moet u zelf beoordelen of u voldoende voorkennis heeft om het vak van uw keuze te volgen. Bij sommige cursussen is de voertaal Engels.

Wanneer kan ik vakken volgen?

Het collegejaar is ingedeeld in vier blokken. Hieronder vindt u onze academische kalender. Meer informatie over een vak vindt u in de Course catalogue van de universiteit. Daar staan ook alle college- en tentamendata van het betreffende vak via ‘Timetable’.

Hieronder vind je de academische kalenders voor the Erasmus School of History, Culture and Communication.

Wat kost het om een cursus te volgen?

Hoeveel u moet betalen voor een cursus, hangt af van het aantal te behalen studiepunten (ECTS) van het vak. U betaalt 60 euro per studiepunt. Voor een vak van 5 ECTS betaalt u dus €300. De kosten voor literatuur zijn daarbij niet inbegrepen.

Naast de kosten voor het vak, betaalt u eenmalig €27,50 voor registratie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ontvang ik na de cursus een certificaat?

Elk vak wordt afgesloten met een toets. Dat kan een tentamen zijn, maar ook een essay, een take-home-tentamen, een referaat of een combinatie van deze vormen. Hoe het vak van uw keuze afgesloten wordt, leest u in de vakbeschrijving in de Course catalogue.

Sluit u de cursus af met een voldoende, dan ontvangt u hiervan een bewijs van de Erasmus School of History, Culture and Communication.

Besluit u later toch een volledige studie te volgen aan deze faculteit, dan worden de studiepunten van de gevolgde cursus meegerekend.

Hoe meld ik me aan?

 1. Bekijk het aanbod via de facultaire websites (bekijk de links in het menu hiernaast).
 2. Sommige faculteiten hebben documenten nodig (zoals een toestemmingsverklaring van de examencommissie en / of een cijferlijst) om je aan te melden voor de keuzevakken. Een overzicht van de benodigde documenten vind je op de facultaire website (bekijk de links in het menu hiernaast).
 3. Meld je aan bij Studielink voor het keuzevak van de faculteit waarmee je de keuzevakken wilt volgen. Zoek in Studielink naar ‘Keuzevak’.
 4. Nadat je je inschrijfverzoek in Studielink hebt afgerond, ontvang je binnen 24 uur een e-mail via je ERNA-account.
 5. Ga na ontvangst van deze e-mail naar OSIRIS student via http://sis.eur.nl/studentOpen extern en log in met je ERNA-account.
 6. Klik in OSIRIS op 'Case' en vervolgens op 'Start een nieuwe case'. Selecteer de case 'Keuzevak (en) aanvragen als niet-EUR student'.
 7. In dat geval kunt u de keuzevakken selecteren die u wilt volgen, eventuele bijlagen uploaden en de indiening van het verzoek voltooien.
 8. Na het indienen van uw casus wordt uw verzoek beoordeeld door de faculteit. Let op: je moet alle stappen doorlopen om je verzoek in behandeling te nemen.
 9. Stuur in de tussentijd je Bewijs Betaling Collegegeld van je eigen universiteit naar de Studentenadministratie van de EUR (antwoordnummer 2791, 3300 VB Rotterdam). Hierdoor ben je vrijgesteld van het betalen van collegegeld. (Let op: als je als masterstudent ingeschreven staat in een bekostigde opleiding van een andere instelling en je wilt een keuzevak uit een bacheloropleiding bij ons volgen, dan heb je een inschrijving voor een bacheloropleiding nodig die je al betaald hebt tarief voor (je hebt toch al je bachelordiploma behaald) Dit proces kan kostbaar zijn.
 10. Upload uw pasfoto via de link die u in uw e-mail heeft ontvangen.

When you are admitted to the course of your choice, you will receive a confirmation from the Education Office. This will be send to you after the registration deadline. The Education Office will register you for the course, exam and Canvas.

Kan ik de voorzieningen van de universiteit gebruiken?

Op vertoon van je collegekaart kunt u boeken lenen bij de Universiteitsbibliotheek. Bij sommige cursussen wordt gebruik gemaakt van Canvas, een digitale leeromgeving ter ondersteuning van het onderwijs. Voor Canvas wordt u automatisch aangemeld. U kunt zich alleen inschrijven voor een cursus als de inschrijving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam voltooid is.

Waar vind ik informatie over roosters en wijzigingen?

Bij de vakbeschrijvingen in de Course catalogue vindt u alle college- en tentamendata van het betreffende vak. Klik op het vak en klik vervolgens in de vakbeschrijving op de link Timetable.

Kan ik mijn inschrijving nog wijzigen of annuleren?

Tot de start van de cursus kunt u de aanmelding nog wijzigen of annuleren. Dit doet u door middel van een schriftelijk bericht aan het Education Office. Het annuleren van de inschrijving kost €50. Na aanvang van de cursus kunt u geen wijzigingen meer doorgeven en wordt het inschrijfbedrag niet meer gerestitueerd.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen