Orientatie

Voordat je beslist naar het buitenland te gaan, is het belangrijk jezelf twee belangrijke vragen te stellen: waarom wil ik naar het buitenland en wat wil ik daarmee bereiken? De volgende stap is beslissen wat voor buitenlandervaring je graag zou willen hebben: studie- of werkgerelateerd?

Neem de tijd om informatie te verzamelen. Ben je ervan bewust dat bij naar het buitenland gaan de nodige uitdagingen en moeilijke momenten horen. Het vergt veel voorbereiding en niet alles zal volgens plan verlopen, maar het is het waard. Vraag het elke student die naar het buitenland is geweest; zijn ogen lichten op, herinneringen komen terug en een enorme glimlach zal op zijn gezicht verschijnen… Een volgende keer kan jij dat zijn!

Naar het buitenland gaan kan zowel voor je studie als in het algemeen een waardevolle ervaring zijn, maar je moet rekening houden met een jaar om alles goed voor te bereiden.

Wie?

Wie overweegt, er over nadenkt of ervan droomt om naar het buitenland te gaan, raden we sterk aan om deze wens waar te maken. Je studietijd is een bijzonder goed moment om internationale ervaring op te doen.

Waarom?

Wanneer je overweegt om naar het buitenland te gaan, is het belangrijk te weten waarom je dit wilt. Voor sommige studenten is het verplicht om een studieonderdeel in het buitenland door te brengen; anderen weten dat bepaalde bedrijven eisen dat je een aantal maanden in het buitenland hebt doorgebracht. Sommige studenten hopen op een academische uitdaging, terwijl anderen een persoonlijke uitdaging zoeken. Soms willen studenten simpelweg hun talenkennis uitbreiden of verbeteren. 

Wanneer?

In het algemeen is tijdens het derde jaar van je studie op de EUR het beste moment om naar het buitenland te gaan. Maar tijdens of na je master is ook een mogelijkheid. Uiteraard hangt het allemaal af van je plannen. Het international office van je faculteit kan je hierover het beste adviseren.

Wanneer je ook beslist om naar het buitenland te gaan, houd er rekening mee dat je voldoende tijd nodig hebt om je voor te bereiden. Sommige deadlines komen maar een keer per jaar voor. Je voorbereiding begint daarom bij voorkeur een jaar van te voren!

Waar?

Wanneer je je Engelse taalvaardigheid wilt verbeteren, heb je meerdere mogelijkheden om dat te doen in het buitenland, aangezien Engels in veel landen wordt gesproken. Portugees daarentegen, wordt niet overal ter wereld gesproken. Hetzelfde geldt voor verschillende studieprogramma’s in andere landen, dus denk goed na over je persoonlijke voorkeuren en houd hier rekening mee als je besluit naar het buitenland te gaan. 

Wat?

Wanneer je weet waarom je naar het buitenland wilt, is het tijd om je bestemming en type activiteit buiten Nederland te kiezen, die het best passen bij je ambities en eisen. Kijk eens naar de verschillende mogelijkheden om je horizon te verbreden: studie, stage en vrijwilligerswerk.

Hoe?

Welk pad je ook zult nemen, in bijna alle gevallen zul je moeten aanmelden voor een plek. Houd de deadlines goed in de gaten, want die wil je echt niet missen. Faculteiten hebben selectieprocedures en je moet rekening houden met een beperkt aantal plaatsen dat beschikbaar is. Het international office van je faculteit kan je precies vertellen aan welke criteria je moet voldoen, zoals talenkennis en cijfers bijvoorbeeld, om kans te maken op een plek om in het buitenland te studeren.