Geschiedenis
Pre-master

Carrièremogelijkheden voor Pre-master Geschiedenis

Master of Arts (MA) in Cultuurgeschiedenis

Een master Cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam staat garant voor een succesvolle carrière als historicus of onderzoeker. Maar je kan ook aan de slag als leidinggevende of onderzoeker bij culturele instellingen, media, archieven of overheden. Historici worden ook veel gevraagd als journalist of beleidsmedewerker voor lokale en internationale organisaties, musea en erfgoedinstellingen. Juist omdat je als Rotterdamse historicus gemakkelijk verbanden legt tussen actuele thema’s en ontwikkelingen uit het verleden, ben je in staat om afgewogen lange- en korte termijn visies voor de toekomst van Nederland te bedenken. Een eigenschap waar in veel verschillende banen, bedrijven en branches vraag naar is.

Academische carrière

Wil jij graag onderzoeker worden of lesgeven aan een universiteit? Je hebt na je verdieping in de master Cultuurgeschiedenis een sterk analytisch vermogen en bent een professional die zelfstandig en hoogwaardig historisch onderzoek kan uitvoeren. De master Cultuurgeschiedenis is voor getalenteerde studenten dan ook een uitstekende voorbereiding op het schrijven van een proefschrift aan een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Wil je meer weten over de mogelijkheden tot promoveren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam?

Ook kun je als onderzoeker aan de slag bij bedrijven en instanties. Zo werken alumni Evy van Ast en Sam van den Eijnden als junior onderzoeker en schrijver bij Stad en Bedrijf in Rotterdam.

Waarom onderzoekers houden van wat ze doen? Professor Alex van Stipriaan legt het uit in onderstaande video waarin hij vertelt over zijn onderzoek naar de geschiedenis en nalatenschap van slavernij:

 

Alex van Stipriaan about the colonial past of the Caribbean

Aan de slag als docent

Wil jij je passie voor geschiedenis graag delen en je kennis van het verleden overdragen? Na de master Cultuurgeschiedenis kun je instromen in het tweede jaar van de eerstegraads Lerarenopleiding Geschiedenis van de Universiteit LeidenUniversiteit Utrecht of de Universiteit van Amsterdam. Misschien sta jij dan straks voor de klas als leraar Geschiedenis.

Arbeidsmarkt Oriëntatiedagen

Tijdens je masterspecialisatie Geschiedenis van Nederland in een Mondiale Context werk je al aan je toekomst op de arbeidsmarkt. In een facultatieve onderzoeksstage kun je bijvoorbeeld concrete werkervaring opdoen als historicus. Elk jaar organiseert de Erasmus School of History, Culture and Communication bovendien de Arbeidsmarkt Oriëntatiedagen. Tijdens deze dagen ontmoet je oud-studenten Maatschappijgeschiedenis en hoor je wat zij zijn gaan doen na hun studie. Bovendien maak je kennis met bedrijven en instellingen waar je na je studie als historicus aan de slag kunt.