Stage lopen in het buitenland

Internationale werkervaring opdoen kan erg waardevol zijn, net als studeren in het buitenland.

Algemene informatie

Stage lopen in het buitenland geeft jou de kans om kennis te maken met een multiculturele werkomgeving. Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid om te kijken of een bepaalde organisatie bij jou past.

VoordelenNadelen
Unieke werkervaring in het buitenland met mogelijk een stagevergoeding en/of een Erasmus+ beurs. Bij sommige faculteiten kun je studiepunten krijgen voor je stage.Het vereist veel voorbereidingstijd, omdat je je eigen financiën moet regelen. Misschien moet je ook bemiddelingskosten betalen bij een stagebureau, net als inkomstenbelasting in het land waar je stage gaat lopen. Je moet waarschijnlijk ook een werkvisum aanvragen en je stagecontract regelen.

Voor meer informatie over een stage in het buitenland kun je contact opnemen met de coördinator van je faculteit en je kunt de WilWeg website bekijken.

Stage in Europa: Erasmus+ programma

Een bekend uitwisselingsnetwerk binnen Europa waaraan onze universiteit deelneemt, is het Erasmus+ Programma van de Europese Commissie. Hieraan is ook een beurs verbonden, de zogeheten Erasmus+ beurs. Deze beurs is zowel voor studie-uitwisseling als voor buitenlandse stage. Voor meer informatie klik hier.

Stage regelen via een organisatie

Je kunt ook je internationale stage via een organisatie regelen. De bekendste organisatie die daarin ervaring hebben, staan hieronder.

Stage lopen na je studie

Het Erasmus+ Programma biedt ook de mogelijkheid om na je afstuderen een stage te doen in één van de deelnemende landen (28 EU landen + IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen en Turkije). Je stage dient plaats te vinden in hetzelfde vakgebied als je studie. Je faculteit beoordeelt je aanvraag en stuurt je voordracht naar het centrale International Office voor de beurs. Let op: je aanvraag dient vóór afstuderen ingediend te zijn.

Stage lopen in de Verenigde Staten

Ben je van plan stage te gaan lopen of te werken in de Verenigde Staten? Heb je een stageplek gevonden, maar problemen met het regelen van een visum? Schakel het Fulbright Center dan in! Dit centrum biedt onder andere:

  • Een DS-2019 formulier waarmee je een werk/stagevisum kan aanvragen;
  • Een databank met stageadressen en beroepsorganisaties;
  • Persoonlijk advies;
  • Een verzekering tegen ziektekosten;
  • Een handboek en een oriëntatiebijeenkomst voor vertrek.

De stage mag maximaal 12 maanden duren. Hoewel je zelf voor een stageplek moet zorgen, kan het Fulbright Center je hier wel bij helpen met een documentatiecentrum en een database met stageadressen. Voor verdere informatie en aanmelding ga je naar hun website.