Studie

Studeren in het buitenland

Als je in het buitenland wil studeren, zijn er meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld, je kan bij een universiteit gaan studeren als een uitwisselingsstudent of free mover. Andere mogelijkheden zijn Summer School, een master programma of een studiereis met je studievereniging. Kijk voor jezelf welke mogelijkheden het best bij jouw wensen passen.

Uitwisseling

Wanneer je kiest voor een uitwisselingsprogramma kun je één of twee semesters studeren aan een van de EUR partneruniversiteiten. Een exchange vindt plaats op basis van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Erasmus Universiteit en een buitenlandse instelling.

VoordelenNadelen
Veel praktische zaken zijn al geregeld (zoals vrijstelling van locale collegegelden, mogelijkheden tot het verkrijgen van een beurs, erkenning van behaalde studieresultaten gebaseerd op ECTS, begeleiding ter plekke en soms ook huisvesting).Je kunt alleen kiezen uit huidige EUR partneruniversiteiten

Meer informatie

Free mover

Als free mover kun je in het buitenland studeren buiten het officiële uitwisselingsprogramma om. Dit is de beste optie wanneer je bijzonder graag aan een specifieke universiteit zou willen studeren, of wanneer de partneruniversiteit waar je graag naartoe zou willen, geen plekken meer over heeft. Je kunt als free mover zelf bepalen hoe lang je in het buitenland wilt blijven. Zorg er wel voor dat je de kwaliteit van de universiteit checkt voordat je je inschrijft.

VoordelenNadelen
Je kunt je buitenlandervaring geheel naar wens zelf invullen, onafhankelijk van de EUR samenwerkingsovereenkomsten. Je doet veel ervaring op door je eigen toelating, erkenning van je studiepunten etc. te regelen.De voorbereiding duurt langer, omdat je de hele aanmeldprocedure van de betreffende universiteit moet doorlopen, er is geen vrijstelling van het collegegeld en je moet zelf je financiering en huisvesting regelen. Bovendien is er geen zekerheid dat de vakken aan de buitenlandse universiteit zullen worden erkend voor je studieprogramma in Rotterdam.

Let op: studenten die als free mover in het buitenland willen studeren, dienen eerst met het international office van hun faculteit te overleggen of het past binnen hun studie.

Master

Na het behalen van je bachelor kun je ervoor kiezen om je aan te melden voor een master programma in het buitenland. Dit kan prijzig zijn, maar er zijn verschillende beurzen en/of fondsen beschikbaar, zoals Culturele Verdragen en het VSB fonds.

VoordelenNadelen
Het ziet er indrukwekkend uit op je CV wanneer je je master in het buitenland hebt gevolgd. Daarnaast kan het zo zijn dat het onderwerp waarin je je graag zou willen specialiseren niet of onvoldoende wordt aangeboden in Nederland.Financiering kan een probleem zijn.

Meer informatie

Zomerprogramma's

Veel universiteiten in het buitenland bieden speciale programma's aan in de zomermaanden. De programma's variëren van (taal)cursussen tot vakken als bedrijfskunde en rechten. Dit is ideaal als je een korte buitenlandervaring wil.

VoordelenNadelen
Dit is een alternatief voor als je niet naar het buitenland kan tijdens je studie of als je de kans op studievertraging wil minimaliseren. Praktische zaken zijn vaak al voor je geregeld door de instelling.Het is kort en tamelijk prijzig.

Meer informatie

Studiereis

Verschillende studieverenigingen organiseren minimaal één keer per jaar een buitenlandse studiereis. Check het bij jouw vereniging en schrijf je in voor deze internationale ervaring. Hieronder vind je twee voorbeelden van studiereizen via een studievereniging.

StudieverenigingSoort reis
EFRDe EFR-EuroTour-commissie organiseert een exchangeprogramma van twee weken met een partneruniversiteit binnen Europa. Tijdens deze twee weken nemen studenten deel aan activiteiten die gebaseerd zijn op vier pijlers: academisch, cultureel, zakelijk en sociaal. Meer informatie kun je vinden op de EFR-website.
STAR

De International Week is een uitwisselingsproject voor studenten uit de hele wereld. Studenten laten buitenlandse studenten hun stad, lokale cultuur, zakenleven, feesten en hun universiteit zien. Ieder jaar worden er 23 International Weeks wereldwijd georganiseerd en per International Week kunnen 2 RSM-studenten deelnemen. Meer informatie kun je vinden op de STAR-website.