Sam van den Eijnden

Je krijgt (gelukkig) behoorlijk wat vrijheid tijdens de master. Maak hier gebruik van.
Sam van den Eijnden
Alumnus Geschiedenis, 2014
  • Opleidingen: Journalistiek (BA); Geschiedenis (MA)
  • Afgestudeerd in: 2014
  • Huidige functie: Schrijver/Onderzoeker bij Stad en Bedrijf

“Tijdens mijn bachelor Journalistiek had ik een voorliefde voor onderwerpen die raakten aan geschiedenis en internationale betrekkingen. Na het behalen van mijn diploma wilde ik graag verder de verdieping opzoeken om mijn onderzoeks- en schrijfvaardigheden uit te breiden en meer kennis op te doen. Ik heb gekeken naar verschillende masterprogramma’s, maar mijn oog viel al snel op Geschiedenis. De attitude van de Erasmus Universiteit sprak me aan en voor mijn gevoel sloot deze Geschiedenis master meer dan de meeste andere geschiedenisstudies aan op hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Ook de vele raakvlakken met bijvoorbeeld economie, politicologie en sociologie vond ik erg interessant.”

De manier van kijken

“Ik heb eerst nog enige tijd als freelancer gewerkt, maar toen ik ging solliciteren merkte ik dat ik op uiteenlopende plekken werd uitgenodigd. Ongeveer een jaar na mijn afstuderen ben ik aangenomen bij historisch onderzoeksbureau Stad en Bedrijf in Rotterdam. In opdracht van bedrijven, culturele instellingen en andere organisaties verrichten wij historisch onderzoek en maken wij boeken en andere publicaties. Als schrijver/onderzoeker ben ik betrokken bij het hele proces en duik ik in de archieven, interview ik betrokkenen en zet ik de tekst op papier. We bevinden ons continu op het snijvlak van academisch verantwoord onderzoek en commerciële belangen, dat maakt de functie erg interessant. Ik pluk de vruchten van de master als het gaat om de manier van kijken, de brede benadering die hoort bij deze master Geschiedenis. Ook heb ik tijdens de master veel geleerd over het vinden en verwerken van informatie en het combineren van verschillende type bronnen.”

Gebruikmaken van je vrijheid

“Je krijgt (gelukkig) behoorlijk wat vrijheid tijdens de master, bijvoorbeeld bij het kiezen van onderwerpen voor papers. Maak hier gebruik van, zeker met het oog op je thesis. Je bent hier maanden intensief mee bezig, dus bedenk of kies een onderwerp dat je echt interesseert. Soms is het mogelijk om met je thema aan te sluiten bij de actualiteit of een debat en kun je op die manier meer uit je scriptie halen. Mijn onderwerp – de Europese herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog – was in 2014 bijvoorbeeld relevant en met dank aan een professor kon ik hierover vertellen op meerdere conferenties. Ook kan ik het doen van een onderzoeksstage van harte aanbevelen, zeker als er raakvlakken met je scriptie te vinden zijn.”