Inhoud cursus

Drie paar handen houdt een uit papier gesneden familie vast

Gereguleerde concurrentie in de curatieve zorg

Prof.dr. Wynand van de Ven

In dit verdiepingscollege staat het curatieve zorgstelsel centraal. De hoofdlijnen van het zorgstelsel worden besproken, waaronder het beoogde ordeningsprincipe van gereguleerde concurrentie en de Zorgverzekeringswet. Aandacht wordt besteed aan de voorwaarden om gereguleerde concurrentie succesvol te laten zijn en aan de belangrijkste knelpunten hierbij. Uitgebreid wordt ingegaan op de zorginkoop door de zorgverzekeraars en de belemmeringen die zij hierbij ondervinden (onder andere het zogenaamde hinderpaalcriterium). Ook wordt de cruciale rol van het risicovereveningssysteem besproken, en de effecten die hiervan uitgaan op het functioneren van het zorgstelsel. Ten slotte wordt aandacht besteed aan het macrobeheersinstrument (MBI) en aan het Integraal Zorg Akkoord (IZA).

Toekomst van de langdurige zorg

Prof.dr. Erik Schut

In dit verdiepingscollege staat de toekomst van de langdurige zorg centraal. Nederland is een internationaal buitenbeentje als het gaat om de organisatie en financiering en de kosten van langdurige zorg. Meer dan in andere landen is in ons land sprake van formele zorg die collectief wordt gefinancierd. Aan de houdbaarheid van het huidige systeem wordt in het licht van de vergrijzing breed getwijfeld. Om de houdbaarheid te vergroten is in 2015 het stelsel van langdurige zorg grondig hervormd. Tijdens het college wordt uitvoerig stilgestaan bij het houdbaarheidsvraagstuk en bij de sterke en zwakke kanten van het stelsel van langdurige zorg. Ook zal worden ingegaan op de plannen voor de toekomst van de langdurige zorg.

Naar nieuwe bekostigingsmethoden in de zorg

Dr. Frank Eijkenaar

In dit verdiepingscollege staat de bekostiging van zorgaanbieders centraal. De afgelopen jaren is in zowel politiek, beleid als praktijk consensus ontstaan dat de huidige bekostigingsmethoden belangrijke tekortkomingen kennen en vaak onvoldoende in lijn zijn met de principes van ‘passende zorg’. Er wordt daarom voorzichtig geëxperimenteerd met alternatieve methoden, zoals populatiebekostiging, bundelbekostiging, shared savings en uitkomstbekostiging. Maar wat houden deze alternatieve methoden precies in en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Hoe ziet het ideale bekostigingsmodel eruit en wat is nodig om daar te komen? Hoe vergaat het Nederlandse initiatieven met alternatieve bekostiging, en wat kunnen we leren van ervaringen uit het buitenland?

Mededingingstoezicht in de Nederlandse gezondheidszorg

Prof. dr. Marco Varkevisser

In dit verdiepingscollege staat de vraag centraal hoe de beoogde gereguleerde concurrentie in de zorg zich verhoudt tot de toenemende behoefte aan samenwerking en concentratie zoals die volgt uit het streven naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) en de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Is hier sprake van een onverenigbare spanning? Zijn de machtsverhoudingen in de zorg nu eigenlijk wel evenwichtig? Hoe effectief is het mededingingstoezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM)? En welke rol speelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)? Naast de belangrijkste kernbegrippen en onderdelen van de Mededingingswet (Mw) is er tijdens dit college vooral veel aandacht voor praktijkvoorbeelden uit de gezondheidszorg. De nadruk ligt hierbij op het toezicht op ziekenhuisfusies en de wijze waarop het kartelverbod door de ACM in de zorg wordt toegepast.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen