Mackenbach

Naam:

Joreintje Mackenbach

Periode:

 mei t/m juli 2009
Stage gelopen in Nieuw-zeeland Al vroeg tijdens mijn studie had ik bedacht dat ik graag een tijd naar het buitenland zou willen voor mijn studie. Halverwege mijn tweede jaar ben ik dus begonnen met het denken over een interessante stageplaats. Dit is ook gelijk mijn eerste tip: begin vroeg met het maken van plannen; ongeveer een jaar van tevoren.  Toen ik van kennissen in Nieuw-Zeeland hoorde dat ze het leuk zouden vinden als ik eens langs zou komen aan hun universiteit, vroeg ik me af of dat een reële optie was voor een stage; Nieuw-Zeeland is tenslotte wel aan de andere kant van de wereld! Maar al snel overwon de nieuwsgierigheid het en besloot ik dat ik dit wel wilde proberen. Ook dit is meteen een tip: vrijwel alles is mogelijk, dus probeer gewoon datgene te doen wat je het leukst lijkt, ook al lijkt dat op het eerste gezicht moeilijk te regelen! Ik heb dus contact gezocht met mijn kennissen en heb met hen verschillende opties besproken. Uiteindelijk besloot ik dat ik mijn onderzoeksstage niet aan de universiteit in Wellington zou doen (waar mijn kennissen werkten), maar dat ik zou proberen om een stageplek te vinden bij een beroemde onderzoeksstudie aan de Universiteit van Otago in Dunedin. Ik had verwacht dat ze mij niet zo snel als onderzoeksstagiaire zouden aannemen omdat ik weinig ervaring had met onderzoek, maar ze waren erg enthousiast! Ik heb van juli 2008 tot en met april 2009 via skype contact gehad met een van mijn begeleiders. Dit is een hele goede manier om contact te houden, omdat je in een gesprek toch beter je voorkeuren en capaciteiten kan uitleggen dan via de e-mail.
In mei 2009 was het dan eindelijk zover: ik vertrok alleen naar Nieuw-Zeeland. De laatste paar weken had ik er wel een beetje tegenop gezien, maar na 3 dagen was ik dan aan de andere kant van de wereld! Ik had van tevoren al een accommodatie geregeld. In veel Engelstalige landen zijn er in de grote steden “Halls of Residence”. Dit zijn grote complexen op een terrein met gezellige studentenkamers waar je ’s morgens en ’s avonds gezamenlijk kunt eten. Dit is een hele leuke plaats om te verblijven!
Ik ben meteen de dag na aankomst begonnen met mijn stage; zo had ik de eerste week niet teveel tijd om heimwee te krijgen! Ik deed onderzoek voor de Dunedin Multidisciplinairy Health and Development Study (DMHDS) aan de universiteit 5 minuten van mijn kamer. Het onderzoek was behoorlijk lastig, maar ik vond het een echte uitdaging. De DMHDS heeft sinds 1972 ongeveer 1000 kinderen gevolgd die in dat jaar zijn geboren. Er zijn metingen en interviews gedaan op leeftijd 0,3,5,7,9,11,13,15,18,21,26 en 32. Het is een hele bijzondere longitudinale studie omdat niet alleen de uitval van de participanten uitzonderlijk laag is (1.037 participanten werden bij de geboorte geselecteerd, bij leeftijd 32 nog 972 participanten over ≈ 96%), ook is er met behulp van deze geboorte-cohortstudie de mogelijkheid ontstaan om causale verbanden aan te tonen tussen bijvoorbeeld alcoholgebruik en criminaliteit.   Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel geleerd over onderzoek, maar daarnaast heb ik er ook heel veel dingen voor mezelf bij geleerd. Tijdens de 3 maanden dat ik stage liep heb ik veel uitstapjes gemaakt en mee geweest met allerlei activiteiten van de universiteit. Ik kan je aanraden dit zeker in het begin te doen, zodat je snel mensen leert kennen! Voor mij was deze stage echt een geweldige ervaring, omdat ik vroeg begonnen was met alles regelen en zo goed wist wat me te wachten stond. Het is ontzettend leuk om nieuwe mensen te leren kennen, de cultuur van het land te ontdekken en zelf uitstapjes te maken. Trek ook zeker tijd uit om rond te kunnen trekken in het land waar je naartoe gaat! Ik kan iedereen aanraden een stage in het buitenland te doen! Joreintje Mackenbach
bachelorstudent 2008-2009