Alumnisymposium
Maandag 23 april 2018

Alumnisymposium master Strafrecht

De rol van het slachtoffer in het strafproces

Maandag 23 april, 18:30 uur - 20:30 uur, Erasmus Paviljoen, Campus Woudestein

De rol van het slachtoffer in het strafproces is de laatste jaren geen rustig bezit geweest: uitbreidingen van de rechten van het slachtoffer volgen elkaar in snel tempo op. Zo hebben slachtoffers een naar inhoud onbeperkt spreekrecht ter zitting, kunnen zij via het strafproces een civiele vordering tot schadevergoeding zonder financiële begrenzing aan de rechter voorleggen en kan de rechter bij alle misdrijven besluiten dat de incasso van een toegekende schadevergoeding na een bepaalde termijn via overheidsinstanties verloopt. Dit is nog maar een greep uit de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar op het gebied van slachtofferrechten.

Wat betekent deze uitbreiding voor de werkzaamheden van togadragers en anderen juristen die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met slachtoffers, op welke wijze dan ook? Welke extra taken heeft de officier van justitie wanneer bij een zaak slachtoffers betrokken zijn? Hoe reageert de advocaat van de verdachte op het uitgeoefende spreekrecht, en op welke wijze gaat de rechter om met een slachtofferverklaring? Hoe worden slachtoffers begeleid en voorbereid op de gang van zaken tijdens de zitting? En zijn de recente ontwikkelingen allemaal positief te noemen?

Alumnisymposium maandag 23 april 2018

Ook diverse alumni van de master Strafrecht van Erasmus School of Law hebben beroepshalve te maken met slachtoffers in het strafproces. Zij komen elkaar regelmatig tegen in de rechtszaal en houden zich vanuit hun eigen rol met het slachtoffer bezig. In het oog springen natuurlijk rechters en officieren van justitie, maar ook moet gedacht worden aan advocaten die verdachten of slachtoffers bijstaan, of aan casemanagers Geweld en agressie tegen politieambtenaren (GTPA) die politieambtenaren bijstaan die slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit.

Op maandag 23 april 2018 organiseert de sectie Strafrecht van Erasmus School of Law daarom in samenwerking met het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann een alumnisymposium over de rol van het slachtoffer in het strafproces. Tijdens de bijeenkomst zullen alumni van de master Strafrecht die beroepshalve te maken hebben met slachtoffers in het strafproces, hun ervaringen delen en met elkaar de discussie aangaan over dit onderwerp. De gastsprekers zijn Ernst Pols, Nelleke Stolk, Kirsten Hazebroek en Jacco Janssen.

Deelname aan het symposium is kosteloos. Het symposium is in de eerste plaats bedoeld voor studenten en alumni van de master Strafrecht van Erasmus School of Law, maar staat ook open voor bachelorstudenten en overige belangstellenden. Na afloop zal een netwerkborrel plaatsvinden voor alumni en masterstudenten.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op 23 april!

Met vriendelijke groet,

Namens de sectie Strafrecht van Erasmus School of Law,
Jolande uit Beijerse en Maartje Kouwenberg

Namens het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann,
Laura Suiker, Sandra van Engelenburg, Lisanne Roelofs en Romy de Galan

 • 18:30Inloop met koffie en thee
  19:00Opening door Jolande uit Beijerse, universitair hoofddocent straf(proces)recht bij de sectie Strafrecht van Erasmus School of Law

  19:10

  Ernst Pols, (pers)officier van justitie bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam
  19:25Nelleke Stolk, advocate bij Meesters aan de Maas Advocaten te Rotterdam
  19:40Kirsten Hazebroek, casemanager GTPA bij de politie
  19:55Jacco Janssen, senior rechter bij de Rechtbank Rotterdam
  20:10Paneldiscussie
  20:30Afsluiting door Jolande uit Beijerse en start netwerkborrel voor alumni en masterstudenten

   

 • Theaterzaal, Erasmus Paviljoen, Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam

Aanmelden

Ik meld mij aan als:

Erasmus School of Law behandelt uw gegevens vertrouwelijk. Uw ingevulde gegevens worden gebruikt doorgestuurd naar de organisatoren voor logistieke doeleinden. Na het evenement worden deze gegevens verwijderd. Meer informatie: https://www.eur.nl/disclaimer/privacy-statement.