Communicatie als brug tussen terrorismedreiging en risicoperceptie

Communicatie als brug tussen terrorismedreiging en

Het LDE Centre for Safety and Security, waar dr. Elena Kantorowitz-Reznichenko namens Erasmus School of Law aan verbonden is,  start een nieuw onderzoek waaruit moet blijken of er een kloof zit tussen terrorismedreiging en risicoperceptie, en hoe communicatieestrategiën deze kloof kunnen overbruggen. In het project brengen onderzoekers van Leiden, Rotterdam en Delft hun expertise samen. 

Bijna wekelijks worden we wel opgeschrikt door berichten over terrorismedreiging. Maar hoe reëel is deze dreiging eigenlijk en hoe wordt deze dreiging beleeft door de bevolking? Het is niet onwaarschijnlijk dat er een kloof zit tussen terrorismedreiging en risicoperceptie. 

Dr. Gerdien de Vries van de TU Delft: “Een onderzoeksresultaat kan zijn dat burgers het risico van een terroristische aanslag overschatten, waardoor overheden door hen onder druk worden gezet om drastische maatregelen te nemen die wellicht overdreven of onnodig duur zijn. Met ons onderzoek willen we overheden handvatten geven hoe ze effectief kunnen communiceren over terrorismedreiging. Op zo’n manier dat de boodschap aansluit bij de dreiging zoals die gevoeld wordt door de bevolking”.  

Meer informatie

De betrokken onderzoekers zijn:

Bron: LDE Centre for Safety and Security