Rotterdams Juridisch Dictee

Dankzij ESL alumni is in mei 2014 het eerste Rotterdamsch Juridisch Dictee georganiseerd.

  • "Prof. Winkel heeft het dictee enthousiast voorgedragen, zoals iedereen dat van hem gewend is. Hij herhaalde menig zin talloze keren, waardoor hij het dictee op het einde waarschijnlijk van buiten kon opdreunen. Al met al een mooie middag die werd afgesloten met de band Astraynutz onder het genot van een drankje. Volgend jaar weer!"

Onze taal verandert in hoog tempo door de toenemende internationalisering, de toepassing van mobiele telefonie en sociale media. Het correct gebruik van de Nederlandse taal komt in het gedrang. Onze ervaring leert dat de beheersing van de Nederlandse taal extra aandacht nodig heeft onder onze studenten. Wat te denken van het volgende? Na de bekendmaking van de uitslagen van de vwo 6 examens is een veel geziene uiting: ‘geslaagt!’.

Erasmus School of Law was in 2008 de eerste faculteit in Nederland die een verplichte taaltoets invoerde voor eerstejaars studenten. Maar extra aandacht voor de Nederlandse taal blijft noodzakelijk.

Met het Rotterdams Juridisch Dictee willen we op een ludieke en informatieve wijze jaarlijks de aandacht vestigen op correct gebruik van de juridische Nederlandse taal. Het dictee, voorgelezen door een prominent, wordt gemaakt met pen en papier. De bijeenkomst is ook ‘live’ te volgen via de PC. Zo kan heel (studerend) juridisch Nederland meedoen en wordt het een toonaangevend landelijk evenement.

Om dit jaarlijks terugkerend evenement mogelijk te maken vragen wij uw steun. Uiteraard bent u zelf ook van harte uitgenodigd deel te nemen aan het Rotterdams Juridisch Dictee, in de zaal of thuis achter de PC.

“Zoals het scalpel hoort bij een chirurg, zo is de taal het instrument van de jurist. Een extra woord in een vonnis kan een groot verschil maken voor de uitspraak. Kortom, goede beheersing van taal is voor de jurist een condicio sine qua non. In onze opleidingen besteden we veel aandacht aan de Nederlandse taal. Het Rotterdams Juridisch Dictee zorgt voor een schitterende impuls voor correct juridisch taalgebruik.”

Prof. mr. Ruben Houweling

 

<< Vorig interview - Volgend interview >>