De Corona Catena
ESPhil Essays over de huidige crisis

De Corona Catena

Pandemieën beïnvloeden de filosofie op verschillende manieren. Marcus Aurelius overleed aan de gevolgen van de pest in het oude Wenen van 180 na Christus en Hegel stierf door Cholera in Berlijn in 1831, hoewel de doodsoorzaak van beide filosofen heftig wordt bediscussieerd door historici. Daartegenover staat, dat quarantaines vaak mooi teksten opleveren. De Decamerone is een klassiek voorbeeld hiervan, maar we kunnen ook Isaac Newton in dit rijtje scharen: toen de campus in Cambrige werd gesloten, keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis om zijn ideeën over wiskunde, optica en de zwaartekracht te ontwikkelen.

Nu we niet langer van elkaars gezelschap kunnen genieten in het Baylegebouw, hebben we besloten om collega's uit te nodigen te reflecteren op de coronacrisis vanuit een persoonlijk of filosofisch perspectief. 

De Nederlandse serie wordt geopend door Gijs van Oenen die reflecteert op de rol van muziek als immunisatiestrategie. Vervolgens heeft Patrick Delaere het artikel 'Maak van sociale bescherming weer een speerpunt' geschreven en Han van Ruler werpt zijn visie op de crisis in 'Stay in touch!'.

Social Distancing

Ruud Welten reflecteert op de corona crisis

lezen