Onderzoek

Sport begeleiden op weg naar de toekomst 

Ons wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd op de empirische kennis van onze embedded ethics services. ESPRIT zal altijd dicht bij de praktijk staan, door actuele maatschappelijke en morele uitdagingen in de moderne sport 'op het veld' te onderzoeken, in de empirische context van coaching, bestuur en beleidsontwikkeling. Het dagelijkse contact met atleten, spelers, leidinggevenden, beleidsmakers, onderzoekers, coaches en uitvoerend personeel zal ESPRIT voeden en vice versa. Dit is een doorlopend proces, waarin interactie en leren, wederkerig zijn; we leren van mensen in de praktijk en betrekken hen bij het formuleren en aanpakken van onderliggende vragen. ESPRIT-onderzoek biedt nieuwe perspectieven op aanhoudende, gelaagde integriteitsproblemen in de sport, waardoor een domein van mogelijkheden wordt heropend voor de ontwikkeling van Open Science-oplossingen en -perspectieven. ESPRIT zal belanghebbenden ondersteunen via een drievoudige aanpak:

1. Verzamelen en analyseren van ervaringen en inventariseren van problemen

via dagelijkse consultaties, embedded ethics, onderzoeksprojecten en stages analyseren we een overvloed aan dilemma's en ervaringen die in de concrete praktijk naar voren komen, tegen een bredere achtergrond (integriteits- en duurzaamheidsvraagstukken in een tijdperk van globalisering, commercialisering, polarisatie en transitie). In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de verbinding tussen sport, self-management, empowerment, identiteit, gender, belichaming en de rol van Artificial Intelligence (AI) en nieuwe technologieën (van gadgets via implantaten tot robotisering), waarbij wordt aangehaakt bij de TU Delft.  

2. Kritische beoordeling

Voortbouwend op deze reflectieve analyses van binnenuit, waarbij een breed scala aan perspectieven wordt betrokken (filosofie, geschiedenis, sociale wetenschappen, recht, gezondheidswetenschappen, enz.) en in nauwe interactie met veldwerkers, beleidsmakers en andere belanghebbenden, beoordelen we wicked problems en hardnekkige systemische problemen, die verschillende domeinen omspannen, kritisch.

3. Ontwikkelen van perspectieven voor transitionele actie

Op basis van deze analyses en beoordelingen dragen wij bij tot een systeemtransitie, waarbij wij gevestigde dichotomieën (professionele sport versus amateursport, topsport versus volkssport, commerciële sport versus breedtesport) overstijgen en ons richten op kwesties als verantwoord bestuur, integriteit en transparantie, lichamelijke integriteit, pesterijen en misbruik, diversiteit en gender.

Alles bij elkaar ontwikkelt ESPRIT een nieuw alomvattend moreel kader voor het aanpakken van integriteitsuitdagingen op basis van casestudies, ontwikkeld in interactie met belangrijke partners. ESPRIT brengt ook PhD-onderzoekers samen die onderzoek combineren met professionele sportactiviteiten, sportbeleid en onderwijs, en PhD-onderzoekers van verschillende EUR-scholen (bv. ESHCC en ESL).

 

Colorful basketball player
Hayron fotos

Onderzoeksdocument over sekse, gender en topsport (maart 2023)

In de winter van '22-'23 heeft het NL Olympisch Comité ESPRIT gevraagd een meta-analyse uit te voeren over het onderwerp gender en topsport. Twee ESPRIT-onderzoekers, dr. Åsa Ekvall en dr. Sandra Meeuwsen, schreven het ‘Research Document on Sex, Gender and Elite Sport’. Het document brengt het actuele debat in kaart en presenteert de meest recente onderzoeksresultaten over de correlatie tussen sekse, gender en sport. Het heeft tot doel wetenschappelijk gevalideerd, consistent uitgewerkt beleid in de Nederlandse topsportcompetities mogelijk te maken.

Ondertussen heeft het NL Olympisch Comité tevens aan ESPRIT gevraagd hen te ondersteunen bij de implementatie van dit onderzoeksdocument, op het gebied van onderzoek en beleidsvorming. Deze activiteiten worden uitgewerkt in cocreatie met sportbestuurders en een groep internationale experts.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een intake met betrekking tot onze onderzoeksmogelijkheden: meeuwsen@esphil.eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen