Voor vertrek te regelen

Heb je je keuze gemaakt en ben je geselecteerd? Super! Nu kun je met je voorbereiding beginnen. 

Aanmelden bij de partneruniversiteit

Als je bent geselecteerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) betekent dit niet dat je klaar bent met je aanmelding. Na je selectie, zal de partneruniversiteit je hun eigen aanmeldingsformulier sturen dat je moet invullen. Je bent zelf verantwoordelijk voor alle bijbehorende deadlines. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij het international office van jouw faculteit. 

Vervolgprocedure bij de organisatie

Nadat je bent aangenomen voor een stage, zul je van de organisatie informatie krijgen over de vervolgprocedure. Dit kan bijvoorbeeld het regelen van je werk- en/of verblijfsvergunning en huisvesting inhouden. Het international office van je faculteit kan je een bewijs geven van je status als student, mochten werkgevers die nodig hebben voor het opstellen van een stageovereenkomst.

Taalvaardigheden

Om een studieperiode in het buitenland tot een succes te maken, is het van groot belang dat je de taal van het te bezoeken land adequaat beheerst. Je wilt het onderwijs goed kunnen volgen, maar ook gemakkelijk kunnen communiceren met de mensen aldaar. Daarnaast eisen veel partneruniversiteiten dat studenten uit andere landen een erkende taaltoets maken en daarop een bepaalde score halen als onderdeel van het toelatingsproces. Het international office van jouw faculteit kan je hierover verder informeren. 

Taaltoetsen

In veel gevallen moet je als Nederlandse student aantonen dat je taalvaardigheid op een bepaald niveau is. Voor het Engels zijn er de volgende internationaal erkende toetsen:

Studenten die naar een Spaanstalig land buiten Europa gaan, kunnen gevraagd worden om een certificaat van hun taalvaardigheid van het Taal- & Trainingscentrum in te dienen. Vraag je faculteit om meer informatie hierover.

Taalcursussen

Het Taal- & Trainingscentrum (TTC) van de EUR organiseert taalcursussen op verschillende niveaus en het biedt ook toetsen zoals de ITP TOEFL en niveaubepalingen Chinees, Engels, en Spaans aan. Op de website van het TTC staat de meest recente informatie over de aangeboden cursussen,  toetsen en de inschrijfperiodes.

Hieronder vind je nog meer instituten die taalcursussen aanbieden:

Huisvesting

Huisvesting in het buitenland

Wanneer je via een uitwisselingsprogramma naar het buitenland gaat, regelt de partneruniversiteit vaak de huisvesting. Het international office van je faculteit kan je hier meer over vertellen. Wanneer er geen huisvesting voor je geregeld kan worden, kan je het beste je aankomstdatum aan het international office van de partneruniversiteit doorgeven. Wanneer zij je niet kunnen helpen, kun je contact opnemen met studenten die eerder naar dezelfde bestemming zijn geweest of studentverslagen lezen van studenten die naar het buitenland zijn geweest.

Je kunt ook de volgende websites raadplegen: 

Tot slot kun je, als je de mogelijkheid hebt, proberen de streek bezoeken voordat je colleges beginnen.

Huisvesting voor de eerste nacht regelen

In sommige gevallen zal je accommodatie nog niet beschikbaar zijn op het moment dat je in het buitenland aankomt, bijvoorbeeld als de huur pas op de eerste van de maand begint. Zorg ervoor dat je onderdak regelt voor de eerste of eerste twee nachten en zorg dat je weet hoe je daar kunt komen.

Huisvesting in Nederland onderverhuren

Vraag je verhuurder naar de mogelijkheden om je kamer of appartement te onderverhuren gedurende de periode dat je in het buitenland bent. In principe zal SSH altijd toestemmen met onderhuur. Je kunt een onderhuurformulier ophalen bij het kantoor van SSH. Je kunt je kamer onderverhuren via websites zoals www.housinganywhere.com en www.easykamer.nl.

Visum en werkvergunning

Als je de Nederlandse of een andere Europese nationaliteit hebt, heb je geen visum of werkvergunning nodig voor EU-landen. Studenten die uit andere delen van de wereld komen, moeten wel een visum of werkvergunning regelen. Houd er rekening mee dat dit een tijdrovend proces kan zijn. Informeer daarom bij de ambassade of het consulaat van het land van je bestemming naar de formaliteiten waaraan je moet voldoen. 

We adviseren internationale studenten om ook contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van hun thuisland. Wanneer je naar de Verenigde Staten gaat voor studie of stage heb je een speciaal visum nodig.

Meer informatie vind je op de website van het Amerikaanse consulaat: https://nl.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/.

Houd er rekening mee dat wanneer je van plan bent om je gastland te verlaten om rond te reizen, je misschien ook andere reisdocumenten nodig hebt voor de landen die je gaat bezoeken. Deze zijn misschien lastig te verkrijgen vanuit je gastland, dus als je van plan bent te reizen buiten je gastland, is het verstandig om op tijd contact op te nemen met de ambassade. Bovendien is het belangrijk je te realiseren dat je misschien een ‘multiple entry’ visum nodig hebt om je gastland weer binnen te komen.

Stagiaires en vrijwilligers hebben soms ook een werkvergunning nodig, die je werkgever of organisatie voor je moet regelen. 

Verzekering

Zorg er voor dat je goed verzekerd bent wanneer je naar het buitenland gaat voor studie of stage. Vereisten verschillen per land, maar overweeg zeker een aanvullende verzekering (bijvoorbeeld het Verzekeringspaspoort voor studenten), speciale verklaringen van je verzekeringsmaatschappij en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het Verzekeringspaspoort is geldig in alle landen, behalve in je geboorteland.

In sommige landen is het verplicht om een lokale verzekering af te sluiten. Als je naar de Verenigde Staten en Australië gaat, is het vaak verplicht om deel te nemen aan hun ‘Health Insurance Plan’. Voor meer informatie over verzekeringen, zie:

Uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie 

Ga je binnen één jaar langer dan 8 maanden naar het buitenland dan dien je je uit te schrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Studenten ingeschreven in Rotterdam vinden op http://www.rotterdam.nl/product:aangifte_vertrek_naar_het_buitenland meer informatie. Vergeet niet je weer in te schrijven als je terugkomt.

Gezondheid

Check voor vertrek bij de GGD, de Travel Clinicde vaccinatiepoli van het Erasmus MC of op www.lcr.nl of je inentingen nodig hebt voor het land van je keuze en wat je moet doen om gezond te blijven in het buitenland. Wanneer je van plan bent om naar een extreem heet land te gaan, is het verstandig om achtergrondinformatie te lezen over hoe je het beste kunt omgaan met extreme hitte.

Vertegenwoordiger

Het is verstandig om een vertegenwoordiger aan te stellen gedurende je tijd in het buitenland. Dit kan één van je ouders of een ander familielid zijn. Een vertegenwoordiger kan nagaan of de persoon aan wie je je kamer onderverhuurt de huur wel betaalt en of er achterstanden zijn. Je vertegenwoordiger is ook je contactpersoon voor DUO, het international office van je faculteit, de universiteit, de bank en andere organisaties. Regel dit voor vertrek en voorkom onnodige problemen.

Het wordt geadviseerd om je vertegenwoordiger, je faculteit, familie en vrienden op de hoogte van je avonturen in het buitenland te houden. Zorg ervoor dat ze niet onnodig ongerust over je zijn.

Wetten in het buitenland

Bepaalde wetten zullen in het land waar je naartoe gaat niet hetzelfde zijn als de wetten waaraan je gewend bent. Wellicht wil je de wetten en voorschriften van je gastland eens nalezen op www.loc.gov/law/guide/nations/html.

Rijbewijs

Is je rijbewijs geldig in het land waar je naartoe gaat, en ook lang genoeg? Heb je misschien een internationaal rijbewijs nodig? Nederlandse studenten kunnen navraag doen bij de ANWB. Internationale studenten kunnen contact opnemen met hun ambassade voor meer informatie.

Veiligheid

Voor vertrek is het belangrijk om de 'Safety & Security travel abroad checklist' af te gaan. Heb je bijvoorbeeld je telefoonnummer in geval van nood in Osiris geregistreerd? Bekijk verder altijd voor vertrek de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (zodat je weet of het veilig is om naar het land van je keuze te gaan) en dit korte filmpje over veiligheidsmaatregelen.

Noodnummer

Vergeet voor vertrek niet ons noodnummer op te slaan in je mobiele telefoon.
Noodnummer: (+31) 640847882.

Inlezen

Om een cultuurshock te voorkomen of om lokale regels te overtreden, is het een goed idee om je voor vertrek in te lezen in de cultuur van het land van je keuze. Op internet vind je hier voldoende informatie over.

Korting op vliegtickets

In samenwerking met SchipholTickets.nl biedt de Erasmus Universiteit een speciale korting voor vliegtickets. Gebruik de actiecode "ERASMUSROTTERDAM" op de onderstaande link en ontvang op alle vluchten van Schipholtickets een korting van euro 20,-.
 
SchipholTickets.nl is een onafhankelijke aanbieder van vliegtickets. Door middel van de scherpe inkoop beschikt SchipholTickets over de allerlaatste vliegtuigstoelen tegen de beste prijzen. Op de website kun je alle luchtvaartmaatschappijen (inclusief low cost maatschappijen) vergelijken en reserveren. In slechts vijf stappen regel je een vliegticket voor je stage/studie naar het buitenland.

De betaling van een vliegticket kan via iDeal (internetbankieren), credit card, spoedbetaling per bank of GWK kantoor. SchipholTickets.nl is aangesloten bij het ANVR en SGR, ook is SchipholTickets lid van de thuiswinkelorganisatie.
 
Website: www.SchipholTickets.nl
Actiecode* = ERASMUSROTTERDAM
 
Voorwaarden:
*De actiecode is niet geldig op eventuele kortingsacties van SchipholTickets.nl;
*De actiecode dient in stap 3 (persoonsgegevens) ingevuld te worden;
*De actiecode is alleen geldig in combinatie met je studenten e-mailadres.

Download de Praktische Gids

Download hier deze praktische gids over studeren en stages in het buitenland

Download de Praktische Gids