Juni

 • Rechtszaak Shell

  Liesbeth Enneking
  29-06-2017

  Een nieuwe zaak tegen Shell draait om de relatie tussen het concern en de Nigeriaanse dictatuur in de jaren negentig. Als het in Nederland tot rechtszittingen komt, zal dit de eerste keer zijn dat een rechter de veronderstelde samenwerking tussen Shell en het toenmalige Nigeriaans dictatuur toetst op laakbaar gedrag.

  NRC

 • Smartengeld

  Siewert Lindenbergh
  21-06-2017

  Arbeidsongeschikt raken door een ongeluk of een been verliezen door een medische misser. De bedragen die aan smartengeld worden betaald gaan omhoog. Dat valt te lezen uit gerechtelijke uitspraken (fragment vanaf 1:06:26).

  BNR

 • Woordkeuzes en beleid

  Mark van Ostaijen
  15-06-2017

  Mark van Ostaijen onderzocht hoe er binnen Nederland en de EU is omgegaan met het vraagstuk vrij verkeer van mensen. Volgens Ostaijen is de naam die je het geeft, mobiliteit of migratie, uiteindelijk van invloed op het beleid. Woordkeus beïnvloedt de manier waarop mensen over een onderwerp nadenken (fragment vanaf 1:20:00).

  BNR

 • Loonsverhogingen

  Bas Jacobs
  15-06-2017

  De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau riepen deze week beide op tot een sneller tempo van loonstijgingen. Maar drie hoogleraren economie, waaronder Bas Jacobs, zijn sceptisch over de mogelijkheden een versnelling van de loonstijgingen te bewerkstelligen.

  FD

 • Uitstelgedrag

  Kirsten Rohde
  15-06-2017

  Hoogleraar Kirsten Rohde deed onderzoek naar uitstelgedrag. Bij uitstelgedrag wordt een afweging gemaakt tussen iets dat nu voordeel oplevert of iets dat later voordeel oplevert. Mensen vinden het lastig om te voorspellen hoe de toekomst er later uit gaat zien. Dit heeft ook invloed op het nemen van financiële beslissingen. 

  NPO Radio 1

 • Economische groei

  Philip Hans Franses
  12-06-2017

  Volgens berekeningen van De Nederlands Bank groeit de economie komend jaar met zo'n 2,5%. Volgens hoogleraar Philip Hans Franses groeit de economie komend jaar ook, maar dan met zo'n 1,5%. Zijn berekeningen berusten vooral op het aantal flexibele banen, nu en in de toekomst. DNB kijkt vooral naar de ontwikkelingen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt (fragment vanaf 2:04:33).

  BNR

 • Belastingontwijking


  Peter Kavelaars
  07-06-2017

  Vandaag is de 'parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies' van start gegaan in de Tweede Kamer. Maakt Nederland maatschappelijk ongewenste belastingontwijking mogelijk, en hoe is dat te voorkomen?

  NPO Radio 1

 • Orgaandonoren

  Martin Buijsen
  06-06-2017

  Ben je nog een echte donor als zonder expliciete toestemming je organen na je dood ter beschikking worden gesteld? Ja, zegt filosoof en jurist Martin Buijsen. Hij vindt dat de overheid de verplichting heeft om de wachtlijsten voor organen te verkorten en is niet bang dat dit leidt tot een ongewenste uitname van organen. 

  NPO Radio 1

 • Orgaanhandel

  Frederike Ambagtsheer
  03-06-2017

  Handel in organen staat in de top 10 van de meest lucratieve vormen van georganiseerde misdaad.  De Wereld Gezondheid Organisatie denkt dat van alle transplantaties over de hele wereld 5 a 10 % illegaal is. Criminoloog en internationaal jurist Frederike Ambagtsheer probeert de feiten te achterhalen.

  NPO Radio 1

 • Datawijsheid

  Liesbet van Zoonen
  01-06-2017

  Leuk, zo’n hip stoplicht met sensor en camera, maar waarom zou je daar eigenlijk iets over moeten weten? Omdat nieuwe technologieën in combinatie met big data impact hebben op ons allemaal, legt prof. dr. Liesbet van Zoonen uit. Een beetje datawijsheid is daarom wel zo handig.

  RD

Enkele faculteiten, instituten en Erasmus MC verzorgen ook zelf een 'in de Media' rubriek.