Maart

EUR in de media

 • Alles is een machine

  30-03-2017
  Arjen Kleinherenbrink 

  Arjen Kleinherenbrink deinst niet terug voor de Grote Vragen. In zijn boek 'Alles is een machine' laat hij eens en voor altijd zien hoe onze realiteit écht in elkaar zit. Kleinherenbrink keert zich tegen de eeuwenoude filosofische traditie die stelt dat alles zijn realiteit vindt in iets anders.

  Trouw

 • Buitenlandse studenten in Nederland 

  30-03-2017

  Momenteel studeren er meer buitenlandse studenten in Nederland dan ooit tevoren: 112.000 buitenlandse studenten staan nu ingeschreven bij Nederlandse hogescholen en universiteiten. Dat zijn er veel meer dan een jaar geleden, toen het er ongeveer 90.000 waren.

  NOS (fragment 14.06)
  RTL Nieuws 

   

 • Vergroening Nederland

  29-03-2017
  Jan Peter Balkenende

  Een brede groep bedrijven, onder aanvoering van Jan Peter Balkenende, wil dat het nieuwe kabinet werk maakt van de vergroening van Nederland. Vandaag stuurt daartoe de groep een oproep aan formateur Edith Schippers.

  Trouw

 • Hulp bij hongersnood

  28-03-2017
  Thea Hilhorst

  Natuurlijk kun je cynisch doen over de actie van Nederlandse hulporganisaties voor Afrika. Maar, zeggen die, wat is het alternatief? "Eigenlijk zeg je dan: laat die mensen maar doodgaan”, aldus Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp aan de Erasmus Universiteit.

  NRC
  BNR (vanaf 3.35)
  NPO Radio 1 

   

 • TV advies

  24-03-2017
  Peter Nikken 

  Ouders worstelen nog altijd met alles wat hun kind op tv of tablet krijgt voorgeschoteld, zo blijkt uit onderzoek deze week. Want wat is goed en wat slecht? Peter Nikken en Justine Pardoen beantwoorden tien vragen van ouders. 

  AD

 • Rechtse verbeelding aan de macht

  23-03-2017
  Robin van den Akker 

  De linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks hebben in de nieuwe Tweede Kamer bij elkaar opgeteld één zetel minder dan de PvdA in zijn eentje had in 2012. Hoe komt het dat links is ingestort?

  Trouw

 • Vloermarkering en koopgedrag

  23-03-2017
  Bram van den Bergh

  De snelheid waarmee een klant door de winkel loopt, is bepalend voor het aantal producten dat wordt verkocht. Te snelle mensen kopen minder. Te langzame klanten belemmeren de verkoop ook, omdat ze hinderlijke opstoppingen veroorzaken.

  de Telegraaf
  NU.nl
  Business Insider
  Nederlands MediaNieuws 

 • Een ruk naar rechts

  19-03-2017
  Willem Schinkel

  De PvdA verloor, GroenLinks won. In het buitenland was men vooral opgelucht dat de verwachte opmars van het populisme tot staan is gebracht. Maar in welke richting zijn de politieke partijen opgeschoven? Zijn we rechtser, behoudender of populistischer geworden? (Fragment vanaf 15.00).

  NPO

 • Robo-advies

  18-03-2017
  Benedict Dellaert

  Robo-advies, oftewel geautomatiseerd financieel advies, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar op termijn zou het financiële adviezen en producten voor veel consumenten beter betaalbaar en toegankelijker kunnen maken.

  NU.nl

 • Europa

  17-03-2017
  Eefje Steenvoorden

  Franstalige rapportage over het veranderende politieke landschap binnen Europa. Fragment met socioloog Eefje Steenvoorden vanaf 48.10.

  France 5

 • Rijk en arm even gierig

  16-03-2017
  Jan Stoop 

  Het vooroordeel is dat rijke mensen gieriger zijn dan arme mensen. Hoe zouden ze anders zo rijk geworden zijn? Uit het onderzoek van Jan Stoop blijkt hier echter niets van waar te zijn. 

  BNR

 • Gedrag aandeelhouders

  15-03-2017
  Hans van Oosterhout

  Aandeelhouders gedragen zich vaak net als boze kiezers. De inhoud van hun bijdrage op vergaderingen is minder belangrijk dan de kritiek op bestuurders. Dat concludeert hoogleraar Hans van Oosterhout na breed onderzoek.

  de Telegraaf 

 • Afkeer zorgverzekeraars

  15-03-2017
  Erik Schut

  Trouw 

 • Verbod hoofddoek op werkvloer

  14-03-2017
  Jeroen Temperman 

  Een werkgever mag zijn werknemers verbieden om een hoofddoekje of andere religieuze symbolen te dragen tijdens het werk. Zolang dit verbod duidelijk staat omschreven in een bedrijfsreglement, is er geen sprake van discriminatie. Een 'verstrekkend' arrest, vindt Jeroen Temperman.

  de Volkskrant 
  RD

 • Europese banken 

  14-03-2017
  Dirk Schoenmaker

  BNR 

 • Vrijwilligerswerk 

  10-03-2017
  Lucas Meijs

  Bijna de helft van de Nederlanders zet zich iedere week belangeloos in voor een ander. Niet gek, vindt Lucas Meijs, hoogleraar Vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit. Helemaal belangeloos is het namelijk niet.

  RTL Nieuws

 • Werk-privébalans

  09-03-2017
  Anne Annink

  Zelfstandig ondernemers zijn over het algemeen tevredener over hun werk-privé-balans en hun welzijn dan werknemers. Al verschillen de ervaringen wel per type ondernemer.

  de Telegraaf
  NU.nl 
  NPO Radio 1
  RTL Z
  FD

 • Innovatie

  06-03-2017
  Henk Volberda 

  Volgens premier Rutte moet de overheid fors investeren in innovatie, maar waarom? En wat zijn dat dan precies, die innovaties? Daar discussiëren Henk Volberda, hoogleraar innovatie en strategie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Hella Hueck, journalist bij RTL Z en Johan Jeuring, hoogleraar softwaretechnologie aan de Universiteit van Utrecht over (fragment vanaf 2:48). 

  BNR 

 • Complotdenken

  05-03-2017
  Jaron Harambam

  Socioloog Jaron Harambam schreef zijn proefschrift over de sociale wereld van de complottheorieën. Wie zijn die aanhangers, wat denken ze en hoe zijn ze in die wereld terechtgekomen?

  Trouw

 • Debat

  05-03-2017
  Marcel Canoy

  Lijsttrekkers Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) gaan in het programma Buitenhof in debat met gezondheidseconoom Marcel Canoy over de inrichting van het Nederlandse zorgsysteem (fragment vanaf 24.00). 

  VPRO

Enkele faculteiten, instituten en Erasmus MC verzorgen ook zelf een 'in de Media' rubriek.