Een crisis is misschien wel het moment om een bedrijf te starten

Topje van de Willemsbrug op een zonnige dag.
Mensen lopen in de Koopgoot in Rotterdam
Jelte Lagendijk

Een crisis het juiste moment om een bedrijf te starten? Als het aan prof.dr.ir. Vareska van der Vrande ligt wel. Het biedt volgens haar ook mooie kansen voor startups met innovatieve ideeën, legt ze uit in de EURcast.

Startups die werken aan digitalisering of Virtual Reality raakten tijdens de pandemie in een stroomversnelling. "Daaraan kon je zien dat het een goed moment was om je eigen bedrijf te starten", stelt ze. "Die periode nodigde ons uit om innovatief te zijn. Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt."

Juist als student starten als ondernemer

Student zijn betekent vaak leven met een krap budget. Dat mag je er niet van weerhouden om voor jezelf te beginnen, vindt Vareska van de Vrande, hoogleraar Collaborative Innovation and Business Venturing aan Rotterdam School of Management. "Als student heb je juist een ideale uitgangspositie; je hoeft geen kinderen te onderhouden of een hypotheek te betalen. Als je een geweldig idee hebt, laat niets je tegenhouden", luidt haar advies.

Portretfoto van professor Vareska van de Vrande

"Een crisis kan innovatie bevorderen. Enkele van de meest succesvolle ondernemers doen het juist goed bij veel onzekerheid"

Vareska van der Vrande

Hoogleraar coöperatieve innovatie en ondernemerschap

Crisis bevordert innovatie

Tijdens de pandemie verschenen er in de media veel berichten over bars en winkels die onder de situatie geleden hebben, maar tegelijkertijd was het aantal faillissementen erg laag. Dat heeft natuurlijk te maken met de overheidssteun, maar er komt meer bij kijken: "Een crisis kan innovatie bevorderen. Enkele van de meest succesvolle ondernemers doen het juist goed bij veel onzekerheid." Tijdens het vele thuiswerken waren bedrijven die zich richten op digitalisering zoals vergadertechnologie of Virtual Reality zeer succesvol. En daar plukken we nu nog steeds de vruchten van.

Erasmus Enterprise helpt met studenten met ondernemen

Het onderzoek van Van de Vrande richt zich op hoe grote bedrijven omgaan met innovatie en hoe ze samenwerken met startups. Ook is ze academisch leider van Erasmus EnterpriseOpent extern, de startup incubator van de universiteit. Zij kunnen je ideeën helpen ontwikkelen en helpen bewust te worden van wat er bij ondernemerschap komt kijken. Bij Erasmus Enterprise kunnen ondernemers hun ideeën uitwerken en samenwerken op een eigen plek.

Professor
Meer informatie

Meer verhalen over ondernemerschap

Gerelateerde content
EUR-student Yasmina brengt met haar passie voor eten allerlei culturen bij elkaar. Dat doet ze met haar eigen sociale onderneming: cateringbedrijf Freshtable.
Allerlei groenten en fruit op de markt.
EUR alumni Lars van Kranenburg focuste zich na zijn studie volledig op zijn bedrijf. Nu, twee jaar later, is zijn drankje Mojo Maté in alle AH filialen te koop.
De oprichters van het drankje Mojo Maté poseren samen en dragen t-shirts met het logo van het merk

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen