AIVD en de sleepwet
Lezing

AIVD en de sleepwet

Organisatie
Studium Generale
Startdatum

maandag, 12 mrt 2018, 16:30

Einddatum

maandag, 12 mrt 2018, 18:00

Ruimte
Erasmus Paviljoen
Locatie
Campus Woudestein
AIVD-12maart2018

AIVD - Lezing en gesprek over terrorismebestrijding en privacy met de baas van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst, Rob Bertholee.

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor wetgeving over bijvoorbeeld communicatiemiddelen vaak achter loopt. ‘In de 21ste eeuw communiceren kwaadwillenden vooral in bits en bytes, net als wij’, aldus de AIVD; daarom is het nodig de inlichtingenmethoden te moderniseren. Deze mogelijkheden staan in de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Maar volgens bijvoorbeeld Amnesty International of voorvechters van privacy heeft deze ‘sleepwet’, zoals zij de Wiv noemen, zeer grote gevolgen voor de vrijheid van burgers. Daarom vindt er op 21 maart hierover een landelijk referendum plaats.

Enkele dagen voor deze volksraadpleging is Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD te gast om over het spanningsveld van de nieuwe wet te praten en de werkzaamheden van de AIVD toe te lichten. Kun je afgeluisterd worden als je in de buurt van een verdachte woont? Mag de overheid je smart-TV hacken? Of valt de bedreiging van onze privacy in het niet bij die van het terrorisme?

Helaas is het niet meer mogelijk om voor dit programma een plaats te reserveren. Wel zijn er vaak nog enkele last-minute plaatsen beschikbaar, omdat reserveringen vijf minuten voor aanvang vervallen. We stellen deze plekken dan beschikbaar aan studenten en medewerkers die voor de deur wachten, maar we kunnen helaas geen plekken garanderen.

Meer informatie

Moderatie: Dr. Joost Nan (Erasmus School of Law, EUR)

I.s.m. JFR (Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam), CIA (Criminologie In Actie) en Studium Generale.

Belangrijk: Dit programma is enkel toegankelijk na aanmelding en alleen voor studenten, Aio’s en medewerkers van EUR, EUC en EMC. Neem a.u.b. je studentenkaart of medewerkerspas mee met het oog op controle bij de ingang.