Nineteen Eighty-Four by George Orwell
Book Club #2

Book Club #2 – Nineteen Eighty-Four

Begindatum

woensdag, 20 mei 2020, 16:00

Einddatum

woensdag, 20 mei 2020, 17:00

Locatie
Zoom
Gesproken taal
English

“Big Brother is watching you!” is de beroemdste zin van Nineteen Eighty-Four van George Orwell. In deze dystopische roman wordt de maatschappij in een denkbeeldige toekomst door een alomtegenwoordige overheid gecontroleerd. De hoofdpersoon twijfelt aan het nieuws (of de propaganda) en is niet zeker of de dingen echt gebeuren zoals ze lijken te gebeuren.

Waarom is deze wereldberoemde page-turner een must-read? Is de verwijzing naar 'Big Brother' gepast, als we het hebben over de Covid-19-app die landen lanceren? En hoe zit het met de drones die de Nederlandse overheid gebruikt om mensen van het strand of het park op te jagen? Welke lessen kunnen we leren voor een mogelijk gebruik van dergelijke apparaten om de coronapandemie te bedwingen? Houdt de parallel tussen de extreem gereguleerde en gecontroleerde samenleving zonder vrije pers van 1984 stand, als we kijken naar de regelgeving die Orbán en andere politici hebben afgekondigd? Of zijn totalitaire maatregelen en decreten nu eenmaal de prijs die we moeten betalen om te overleven?

Hoe kan literatuur als 1984 ons helpen om ons te verhouden tot de huidige situatie? Welke thema's in het boek hebben een nadere beschouwing nodig om er nog meer van te genieten? Doe mee met de tweede digitale boekenclub om deze wereldberoemde page-turner te bespreken!

Reserveren noodzakelijk via onze ticketshop, link voor deelname ontvang je in je mailbox.

*In verband met privacyregelgeving, is de online boekenclub enkel toegankelijk voor EUR/EUC/EMC-studenten en medewerkers.

“Altijd sloegen de ogen je gade en altijd hield de stem je in haar greep. Bij slapen of waken, werken of eten, binnenshuis of buitenshuis, in het bad of in bed – geen ontsnappen mogelijk. Niets was van jezelf behalve de paar kubieke centimeters binnen in je schedel.” Uit: Nineteen Eighty-Four van George Orwell.

Meer informatie

Datum: Woe. 20 mei 2020
Tijd: 16.00 – 17.00 u
Locatie: Zoom
Moderatie: Lenya Slierendrecht