Doughnut Economics
Lecture

Doughnut Economics (SOLD OUT)

Studium Generale

dinsdag, 9 jan 2018, 20:00

Einddatum

dinsdag, 9 jan 2018, 22:00

Hofpleintheater, Benthemplein 13
Doughnut Economics - Studium Generale

Heeft de economie ons in de steek gelaten? Economische theorieën, overtuigingen, waarden en veronderstellingen zijn het kloppend hart van ons overheidsbeleid, de taal van het openbare leven en de denkwijze die de samenleving vormt. Maar daarmee is het niet gelukt om financiële crises die onze landen, regio’s en steden op hun grondvesten hebben doen schudden te voorspellen, laat staan te voorkomen. Economische modellen hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin extreme armoede nog steeds bestaat, terwijl het vermogen van de superrijken jaar na jaar blijft toenemen. En de blinde vlekken in de economie hebben geleid tot een beleid dat de levende wereld op zo’n grote schaal aantast dat het de toekomst van ons allen in de waagschaal stelt.

Is de schade nog te herstellen? In haar internationaal geprezen bestseller Doughnut Economics identificeert Oxford-onderzoeker Kate Raworth zeven belangrijke manieren waarop de gangbare economie ons het verkeerde pad op heeft gestuurd, en schetst ze een route om de mensheid naar een plek te brengen waarin aan ieders behoeften wordt voldaan zonder dat de planeet wordt overbelast. De econome, die al de bijnaam “de John Maynard Keynes van de 21ste eeuw” heeft meegekregen, herschrijft op radicale wijze 200 jaar aan economische theorieën en creëert een alternatief model voor een groene, rechtvaardige en bloeiende wereldeconomie.

Kate Raworth (@KateRaworth) is als Senior Visiting Research Associate verbonden aan het Environmental Change Institute van Oxford University en is tevens Senior Associate aan het Cambridge Institute for Sustainability Leadership. In de aanloop naar de verschijning van Donuteconomie, In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw, de Nederlandse vertaling van haar boek Doughnut Economics, Seven Ways to Think Like a 21st Century Economist, zond VPRO Tegenlicht op 26 november een documentaire over Raworth uit. Als onderdeel van haar Europese boektour zal Kate Raworth een exclusief bezoek brengen aan De Dépendance.

Meer informatie

Georganiseerd door De Dépendance in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam, het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) en Studium Generale. Dit programma is onderdeel van het project ‘Research by Debate’ en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Gemeente Rotterdam, de Erasmusstichting, de Fleur Groenendijk Foundation en STOER.