Eat Your Discipline: Tax Law

Datum
dinsdag 22 mrt 2022, 12:00 - 13:00
Type
Online evenement
Voeg toe aan agenda
Sophia van den Hoek

Is een vleesbelasting de beste manier om mensen minder vlees te laten eten? Wat weten specialisten op het gebied van belastingrecht over het belasten van niet-duurzame uitgaven en wat zouden studenten moeten leren om een positieve verandering teweeg te brengen? In deze tweede editie van de 'Eat Your Discipline'-lunchreeks, georganiseerd door het platform Design Impact Transition (DIT), verkennen we de mogelijkheden en valkuilen van het gebruik van belastingen om duurzaam gedrag te stimuleren. 

Belastingen kunnen een manier zijn om een budget te creëren om gemeenschappelijke problemen op te lossen of systemen in stand te houden, maar belastingen kunnen ook worden gebruikt om mensen te ontmoedigen onduurzaam gedrag te vertonen door het duurder te maken. Hoewel dit positieve effecten kan hebben (bijvoorbeeld dat mensen minder vlees gaan eten) rekent de staat ook op deze belastingen als inkomsten voor de nationale begroting, dus het zou een probleem opleveren als iedereen plotseling zou stoppen met vlees eten en deze inkomstenbron verloren zou gaan. Doe mee aan dit gesprek om meer te weten te komen en te discussiëren: hoe willen wij dat onze regering dit instrument gebruikt? 

Programma

Tijdens deze lunchsessie zal een disciplinair panel, bestaande uit mr.dr. Eva Boomsluiter (docent belastingrecht, ESL) en mr. Ilona van den Eijnde (docent belastingrecht, ESL) ingaan op belastingen als middel om burgers te motiveren tot duurzaam gedrag. Denk bijvoorbeeld aan belastingen op vlees, vliegen of suiker. Wat zijn de complicaties in een systeem waarin niet-duurzaam gedrag bijdraagt aan de staatsbegroting en hoe kunnen deze worden gemitigeerd? Onder leiding van Prof. Derk Loorbach (Academic Lead, DIT) zal het disciplinaire panel ingaan op vragen uit het publiek, waarbij de focus zal liggen op hoe deze vorm van belastingen kan bijdragen aan het aanpakken van complexe maatschappelijke uitdagingen in de toekomst.

Wil je graag kritisch in discussie over je eigen vakgebied? Neem dan contact op met dit@eur.nl

Sprekers

Bij DIT geloven we dat het aanpakken van complexe maatschappelijke uitdagingen alleen mogelijk is als we ook onze eigen overtuigingen en aannames kritisch ter discussie stellen en bevragen. In deze lunchserie brengen we dit in de praktijk door de toekomst van verschillende academische disciplines te verkennen. 

Wat hebben economie, recht, bedrijfswetenschappen, bestuurskunde en sociale wetenschappen in de breedste zin van het woord bijgedragen tot ons welzijn? Wat is hun rol in de aanpak van alle complexe maatschappelijke uitdagingen waarvoor wij staan? En waar moeten we vraagtekens zetten bij bepaalde dogma's, overtuigingen en argumenten die deze disciplines hebben? 

Tijdens deze maandelijkse lunchserie evalueren we de huidige staat van verschillende disciplines en stellen we de vraag hoe deze hebben bijgedragen en kunnen bijdragen aan het aanpakken van complexe maatschappelijke uitdagingen. Met deze reflexieve dialogen hopen we aan de EUR een debat op gang te brengen over de toekomst en de grenzen van de sociale wetenschappen. 

Het Design Impact Transition (DIT) platform is een ruimte voor transdisciplinair en transformatief academisch werk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het platform wil radicaal nieuwe manieren van onderzoek, onderwijs en engagement voor een rechtvaardige en duurzame toekomst mogelijk maken. Het platform brengt academici, studenten, niet-academisch personeel en externe belanghebbenden samen rond complexe en hardnekkige maatschappelijke uitdagingen. DIT streeft naar een sterke en betrokken gemeenschap en een op samenwerking, experimenten en ontwerp gebaseerde cultuur van transdisciplinariteit. Het DIT staat centraal in de EUR-strategie en leeft de Erasmiaanse waarden van mondiaal burgerschap, maatschappelijke betrokkenheid, een open en kritische mentaliteit, samenwerking en ondernemingsgeest na.

Schrijf je hier in

Erasmus University Rotterdam handles your information confidentially. Your data you will only be used for logistical purposes of this event. After this event has taken place, all data will be deleted. More information: Privacy Statement.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen