Erasmus Alumni Lecture: Rotterdam Grows - Equal opportunities for our youngest

donderdag 21 jan 2021, 18:00

Gesproken taal
Dutch

Niet alleen de stad Rotterdam ontwikkelt zich, ook onze jongste inwoners en toekomstige Rotterdammers zijn volop in ontwikkeling. En ondanks dat niet iedereen in dezelfde omstandigheden wordt geboren, verdienen alle kinderen een gelijke en eerlijke kans. Welke rol spelen de situatie van de moeder, basisschool en genetica op onze toekomstige wereldleiders?

Dat gaan we het over hebben tijdens de volgende Erasmus Alumni Lecture op 21 januari 2021. Opnieuw presenteren we drie sprekers die gelinkt zijn aan de Erasmus Universiteit Rotterdam die drie mooie Rotterdamse projecten voor ons zullen belichten. De lezingen zijn in het Nederlands en worden live Engels ondertiteld.

Moeders van Rotterdam – omdat geen enkele moeder er alleen voor zou moeten staan!

Anne van Delft, Associate bij Stichting de Verre Bergen en Frederike Sinnema, Projectleider bij Gemeente Rotterdam zullen praten over het project Moeders van Rotterdam. Dit project ondersteunt kwetsbare moeders vanaf het begin van hun zwangerschap om ervoor te zorgen dat hun kinderen een goede start krijgen in de periode die bepalend is voor hun toekomst. Anne en Frederike belichten de wetenschappelijke achtergrond van het programma, geven een paar (soms schrijnende) praktijkvoorbeelden en delen een aantal uitdagingen waar ze nu voor staan.

Generation R – welke factoren beïnvloeden de gezondheid en ontwikkeling van moeders en kun kinderen?

Pauline Jansen, Head of Research van Generation R neemt ons mee in de resultaten van het onderzoek. Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Deze kinderen worden gevolgd vanaf de vroege zwangerschap en blijven onderdeel van het onderzoek tot hun jongvolwassenheid. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet of minder. De oudste kinderen van het onderzoek zijn inmiddels 18 jaar. Pauline zal ons via de achtergrond van het onderzoek en praktijkvoorbeelden meenemen in de resultaten en bevindingen.

Giovanni van Bronckhorst Foundation –  omdat elk kind een zelfverzekerde start op de middelbare school verdient!

Jacqueline Jonkhart, Directeur van de Giovanni van Bronckhorst Foundation vertelt vol trots wat de foundation kan betekenen voor toekomstige middelbareschoolleerlingen. Bij de stichting werken kinderen uit groep 7 en 8 met een leerachterstand via een onderwijs- en sportprogramma aan hun zelfvertrouwen en toekomst. Met het beoefenen van sport is er aandacht voor begrijpend lezen, spelling en rekenen maar ook voor zelfvertrouwen en ouderbetrokkenheid. Het doel is om deze kinderen een goede start in het voortgezet onderwijs te geven en hen te leren dat ze hun eigen koers kunnen bepalen.

De lezing zal worden begeleid door moderator Geert Maarse. Na de lezingen zullen de sprekers vragen uit het publiek beantwoorden en besluiten met een paneldiscussie.