Leeskabinet-lezing: Frits van Oostrom over zijn boek Nobel Streven - Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode

Begindatum

woensdag, 21 mrt 2018, 20:00

Einddatum

woensdag, 21 mrt 2018, 21:15

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal. (historiek.net)

De naam Brederode zal menigeen bekend in de oren klinken: de ruïne van Kasteel Brederode bij Santpoort is immers nog altijd te bezoeken. De Brederodes vormden een belangrijk geslacht in het middeleeuwse graafschap Holland. Over de zevende heer van Brederode schreef Frits van Oostrom zijn meest recente boek Nobel Streven.

Jan van Brederode (ca. 1372-1415) begon zijn leven voorspoedig binnen de gegoede familie, maar eindigde als het zwarte schaap. Zijn levensloop leent zich als geen ander voor deze historische pageturner: van een onderaardse grot met hels vagevuur, via het klooster, naar een bizarre ontvoering om aan zijn torenhoge schulden te ontkomen. Zijn naam zou in Europa befaamd worden.

Van Oostrom weet het verhaal van Jan van Brederode te voorzien van een rijke context, waardoor de lezer een levendig beeld krijgt van het dagelijks leven in het middeleeuwse Holland.

Neerlandicus Frits van Oostrom (1953) is hoogleraar te Utrecht. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij de Spinozaprijs, en zijn boek Maerlants wereld (1996) werd bekroond met de AKO-literatuurprijs. Hij was voorzitter van de commissie die de Canon van de Nederlandse geschiedenis ontwikkelde. Ook was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Meer informatie

Graag aanmelden via mail: leeskabinet@eur.nl of telefonisch: 010 408 11 95. De toegang is gratis, ook voor niet-leden.

Locatie: Senaatszaal, Erasmus Building (het voormalige A-gebouw, eerste verdieping)

Inloop vanaf 19:30. Aanvang 20:00 uur, tot ca. 21:15. Na afloop signeert de auteur.

Boekverkoop door boekhandel v/h Van Gennep