Opening Academisch Jaar

AI & us: imagining the future
maandag 5 sep 2022, 15:00 - 16:30
Gesproken taal
Ruimte
Meld je aan voordat de zaal vol zit! Voeg toe aan agenda
Rafik Anadol

Boodschappen doen, autorijden, daten en zelfs werken: kunstmatige intelligentie (AI) verandert ons dagelijks leven. Hoe zal onze toekomst met AI eruitzien? Hoe kunnen we die op een positieve manier beïnvloeden? Op maandag 5 september werpen we een blik vooruit tijdens de Opening Academisch Jaar 2022-2023 met het thema:
‘AI & us: imagining the future’

Het evenement vindt als vanouds plaats in de Aula op campus Woudestein en start met het cortège vanaf 14.45 uur. Om 15.00 uur start het zaalprogramma en duurt tot 16.30 uur. Na afloop van de ceremonie is er een borrel.

Aanmelden Opening Academisch Jaar

Registratie via het online aanmeldformulier is verplicht voor toegang tot het programma in de Aula en de borrel. De voertaal is Engels. Vragen over (de aanmelding voor) de Opening Academisch Jaar? Mail naar ceremonies@eur.nl

Opening Academisch Jaar online bijwonen en terugkijken

Het event is ook te volgen via een livestream. Na afloop van de Opening Academisch Jaar zijn de opnamen daar ook terug te kijken. Beiden zullen hier verschijnen!

Programma

Sommigen kijken reikhalzend uit naar een toekomst met nog veel meer AI, anderen zijn juist bang voor de gevaren ervan. Het is dus essentieel om een manier te vinden om het volledige potentieel van AI te benutten en tegelijkertijd de risico's tot een minimum beperken. Maar hoe bereiken we zo’n toekomst? Deze topsprekers nemen je mee in hun visie:

• Refik Anadol

Refik Anadol – wereldwijd toonaangevend kunstenaar en designer die droomachtige omgevingen creëert met data-gedreven machine learning. Hiermee doorbreekt hij de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld. Een beroemd werk is 'Machine Hallucination', een meeslepende audiovisuele installatie. Het project verwerkte datasets van openbaar beschikbare beelden van New York City, waaronder meer dan 300 miljoen foto's, en 113 miljoen andere ruwe datapunten.

• Ed Brinksma

Voorzitter CvB EUR en stuurgroeplid Convergence Alliance met Erasmus MC en TU Delft, waarin we samenwerken aan het oplossen van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Heeft als hoogleraar Computer Science affiniteit met het onderwerp AI en kan als geen ander de koppeling leggen met het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.

• Tomas Moska

Tomas Moska is EUR-alumnus, oprichter van de Turing Society aan onze universiteit en het internationale Turing College. Het Turing College is een data science en AI edtech career school die studenten in staat stelt om in hun eigen tempo te leren op een peer-gedreven remote learning platform.

• Meau

Singer-songwriter MEAU verzorgt de muziek tijdens de ceremonie. Met haar single ‘Dat Heb Jij Gedaan’ scoorde ze al een nummer 1-hit. Bovendien won ze de Edison 2022 voor beste nieuwkomer.

• Elfie Tromp

De Rotterdamse schrijver en performer Elfie Tromp presenteert de ceremonie. In 2021 verscheen haar nieuwe roman Pieta, een meeslepende mozaiekvertelling over een stad onder druk.

Fotografie & video

Tijdens de Opening Academisch Jaar worden foto’s en video-opnames gemaakt. Het kan zijn dat je herkenbaar in beeld komt. Als bezoeker geef je toestemming voor het opslaan en gebruiken van deze beelden voor commerciële doeleinden.

Bezoek voor meer informatie de pagina van de Opening Academisch Jaar.

Vergelijk @count opleiding

• @title