Reporting from the Middle East

Ruimte
Erasmus Paviljoen
Reporting from the Middle East

Aanhoudende bombardementen, de isolatie van Gaza en de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de VS; het Midden-Oosten is voortdurend in het nieuws. Maar in hoeverre is het beeld dat de media schetst compleet? Hoe doe je als journalist verslag van een situatie die zo complex in elkaar steekt? En hoe ziet het dagelijkse leven van een correspondent er uit?

Tussen de zelfmoordaanslagen en luchtalarmen door worden er kinderen geboren, mensen trouwen en gaat het leven door. Journalist Jan Franke woont in Tel Aviv, en doet verslag vanuit Israël, de Palestijnse Gebieden, Jordanië en Egypte. Jan is een aantal dagen in Nederland en komt naar Rotterdam om te praten over zijn ervaringen als correspondent.

Hoe is het om te leven en te werken in een conflictgebied? Wat doet dat met je als journalist en - niet onbelangrijk - als mens? Waarom halen sommige gebeurtenissen wel het nieuws en andere niet? En hoe beïnvloedt social media de journalistiek? In deze lezing worden zowel de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten belicht, als het dagelijkse leven in dit gebied.

Correspondent Jan Franke woont 6 jaar in Tel Aviv en doet verslag voor o.a. Het Algemeen Dagblad, BNR en persbureau ANP. Daarnaast schrijft hij uitgebreide reportages voor weekbladen als Elsevier en het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Franke werkt tevens voor internationale media zoals NPR (VS), VRT (België) en TRT World (Turkije).

Dr. Bernadette Kester zal een korte introductie geven en het nagesprek leiden. Bernadette Kester is universitair docent aan de faculteit Media & Communicatie. Haar huidige onderzoek richt zich op de representatie van buitenlands nieuws in Nederlandse en Europese media, en de positie en rol van buitenlandse correspondenten.

Engelstalige lezing, toegang gratis, reserveren aanbevolen.

Datum: maandag 19 maart 2018
Tijd: 16.30 - 17.45 uur