The Post-Truth Era

Sanders building
Campus Woudestein
Table Talk | The Post-Truth Era

De concepten fact free society, post-truth politics en fake news zijn sterk aanwezig in het huidige, maatschappelijke debat. Post-truth is zelfs in zowel 2016 (Oxford Dictionaries) als 2017 (the Collins Dictionary) verkozen tot woord van het jaar. Het kan dus gezegd worden dat er een bepaalde kenniscrisis is ontstaan. En alhoewel het hebben van een robuuste, stevige waarheid heel aanlokkelijk is, begint het steeds moeilijker te worden ergens zeker van te zijn. Is onze kennis in gevaar? Bestaan er waarheden? Is alles een subjectief, sociaal construct? Of is de waarheid vooral heel complex geworden?

Met een Witte Huis pers secretaris die ‘alternatieve feiten’ presenteert, Pizzagate en Russische Facebook advertenties wordt de situatie steeds urgenter. Wat moet je doen om erachter te komen dat wat je leest “waar” is?  Kunnen de autoriteiten van informatie en kennis, zoals de pers, de overheid en de academische wereld, ons hier in begeleiden? Of is de enige weg een onzekere weg?

Kom en praat over je ervaringen en reflecties. Schrijf je nu in en ontvang verdere informatie over de mail. (Mee doen is gratis)

Volgende talk: 7 februari, met als onderwerp Love in modern life

Meer informatie

Heb je de behoefte om het gesprek aan te gaan met andere studenten over maatschappelijke ontwikkelingen, interessante thema’s of de actualiteiten? Om ideeën en gedachtes te delen met anderen van verschillende disciplines en achtergronden? Vanaf woensdag 1 november presenteert Studium Generale met Table Talk een moment om te praten, discussiëren en/of te luisteren.

Elke sessie draait om een onderwerp waar vooraf lees- of kijkmateriaal bij wordt aangeleverd. Maak je geen zorgen, er is geen uitgebreide kennis nodig van het onderwerp en het is niet bedoeld als werk boven op al het studiewerk. Het is een informeel moment om te praten over interessante en complexe thema’s.

De talks zijn in het Engels en worden gemodereerd door Camie Karstanje, programmamaker wetenschap voor Studium Generale en recent afgestudeerde aan de EUR (2015).