Webinar: Sterker door strijd?

Luister en praat mee over de lokale democratie. Bekijk het webinar terug!
Datum
woensdag 23 feb 2022, 15:30 - 17:30
Type
Webinar
Gesproken taal
Dutch
Kamer
Online
Voeg toe aan agenda
A group of people at Rotterdam Central station

De zoektocht hoe in een grote, superdiverse stad de kloof tussen burger en bestuur overbrugd kan worden en hoe representatie van burgers het best georganiseerd kan worden, is verre van eenvoudig. De democratie probeert die strijd te accommoderen en in goede banen te leiden. Tussen burger en bestuur, tussen partijpolitiek en ambtenarij en tussen land, stad en wijk. Dat laatste is een belangrijk aandachtspunt in een tijd van doorgaande schaalvergroting waarin tegelijkertijd de behoefte aan identificatie met de directe omgeving toeneemt. 

In Rotterdam is in de periode 2018-2022 geprobeerd om de lokale democratie verder te verrijken middels experimenten met gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités. De zoektocht hoe in een grote, superdiverse stad de kloof tussen burger en bestuur overbrugd kan worden en hoe representatie van burgers het best georganiseerd kan worden, is verre van eenvoudig. Het is een doorgaand leerproces. Daarom heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam, in opdracht van de gemeente Rotterdam, een ‘lerende evaluatie’ uitgevoerd en deze experimenten vanaf 2019 gevolgd, met als leidende onderzoeksvraag: in hoeverre dragen de democratische experimenten op wijk- en gebiedsniveau bij aan een versterking van de lokale democratie? Ofwel, in hoeverre is het lokale bestuursmodel sterker geworden door de wijze waarop de inherente belangenstrijd tussen stad en wijk is georganiseerd?

Het laatste deel van deze lerende evaluatie, ‘Sterker door strijd?’, is onlangs verschenen en is aangeboden aan de Rotterdamse gemeenteraad en alle gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités. Op 23 februari gaan we hierover dan graag met een breed publiek in gesprek. Dit doen we door het organiseren van een webinar, waarin de lessen en inzichten van de afgelopen jaren terug zullen komen en we met elkaar vooruitblikken op de toekomst van de lokale democratie. Bedoeld voor iedereen die is geïnteresseerd in de lokale democratie en democratische experimenten. Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over de lokale democratie? En meer te leren over de lerende evaluatie? Bekijk hieronder het webinar terug! 

Programma

Tijd Onderwerp
15:30 - 15:35Welkomstwoord
15:35 - 15:50Lessen uit Rotterdam over de lokale democratie in de grote stad
15:50 - 16:25Ervaringen en reacties vanuit wijkraadslid Reidar Plokker, onderzoeker Julien van Ostaaijen en wethouder Roos Vermeij 
16:25 - 16:35Pauze 
16:35 - 17:20 Plenair gesprek + Q&A: Stel je vragen aan het EUR onderzoeksteam en de wethouder Roos Vermeij
17:20 - 17:30 Afsluiting door Frank van Steenbergen en wethouder Roos Vermeij

Eindrapportage lerende evaluatie: Sterker door Strijd?

Webinar gemist? 

Bekijk hieronder het webinar 'Sterker door strijd?' terug. 

Webinar Sterker Door Strijd?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen