Worlds of Imagination - Media, Place and Tourism
Talks & Docu “Welcome to the Smiling Coast”.

Worlds of Imagination - Media, Place and Tourism

Begindatum

woensdag 7 apr 2021, 19:30

Einddatum

woensdag 7 apr 2021, 22:20

Locatie
Online
Gesproken taal
English

Het EUR-congres ‘Worlds of Imagination: Media, Place and Tourism in Today’s Global World’ (8-9 april) opent met talks & Q&A over mediatoerisme en de vertoning van Welcome to the Smiling Coast.

Het programma wordt gehost door Audilla Vaughn a.k.a. Femmetastic en begint met introducties van prof. dr. Stijn Reijnders (EUR) en de Rotterdamse filmcommissaris Saskia Kagchel, gevolgd door een Q&A- sessie waarin de onderzoekers van het Worlds of Imagination team bespreken hoe plaats, media en toerisme aan elkaar verbonden zijn.

Mediatoerisme

Steeds meer mensen reizen naar plekken die zij kennen uit populaire films, tv-series, boeken of andere vormen van populaire cultuur. Zo is de stad Dubrovnik momenteel een van de toeristische hotspot van Europa, een populariteit die zij grotendeels te danken heeft aan haar “stand-in” als King’s Landing uit Game of Thrones. Het begon als een kleinschalig fanfenomeen, maar mediatoerisme is inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenindustrie, met een grote impact op de cultuur en economie van betrokken locaties. Dit congres belicht de onderlinge verbanden tussen media, toerisme en plaats, met als doel om verschillende perspectieven en benaderingen samen te brengen. Tijdens de Q&A zullen onze onderzoekers diverse voorbeelden van mediatoerisme bespreken, ook uit niet-Westerse filmculturen, en dieper ingaan op de vraag waarom mediatoerisme wereldwijd zo populair is geworden. Meer informatie over het congres: https://www.worldsofimagination.eu/

Welcome to the Smiling Coast

Welcome to the Smiling Coast volgt het dagelijks leven van 15 jongeren die zich in de informele marges van de Gambiaanse toerisme-industrie van zon, safari en seks bevinden. Met de constante verleiding van een betere toekomst om de hoek (vaak letterlijk), blijft het de vraag: beproeven ze hun geluk overzees of vinden ze hun vrede thuis? Welcome to the Smiling Coast toont de gevarieerde en vaak creatieve strategieën die Gambiaanse jongeren gebruiken om in hun levensonderhoud te voorzien. De documentaire legt hun worstelingen, dromen en angsten vast en geeft een menselijk en positief gezicht aan de informele economie die achter de glitter van de Gambiaanse Smiling Coast ligt. Welcome to the Smiling Coast is gemaakt door Bas Ackermann in samenwerking met het Gambiaanse mediaproductiehuis State of Mic en Emiel Martens.

Programma

19.30Opening door Audilla Vaughn van Femmetastic
19.40Welkomstspeech door prof. dr. Stijn Reijnders, hoofdonderzoeker van het Worlds of the Imagination onderzoeksproject
19.50Introductie door Saskia Kagchel, de Rotterdamse filmcommissaris
20.10Q&A over mediatoerisme met het onderzoeksteam van Worlds of Imagination
20:50Introductie van de film door dr. Emiel Martens, onderzoeker bij het Worlds of Imagination onderzoeksproject
21.00Slotwoord door Femmetastic
21.05Vertoning van Welcome to the Smiling Coast (2016, 72’)
Meer informatie

Datum: woensdag 7 april 2021
Talks: 19.30 – 20.00
Film: 21.05 -22.20 hour

Locatie: Online

Tickets: gratis. Je kunt een livestream van de speeches en Q&A bijwonen en de film (gratis) zien op Vimeo. Na inschrijving sturen we je de link voor de livestream en de link en code voor de Vimeo-film.