NWO Vidi-subsidie voor socioloog Jeroen van der Waal

Socioloog Dr. Jeroen van der Waal van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een Vidi-subsidie van 800.000 euro toegekend gekregen door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Van der Waal onderzoekt in zijn project Cultuuroorlog in de polder? de weerstand tegen politici, rechters en wetenschappers onder laagopgeleiden.

Van der Waal onderzoekt in zijn Vidi-project Cultuuroorlog in de Polder? waarom veel laagopgeleiden politici, rechters, en wetenschappers wantrouwen. Welke rol spelen een afkeer van elitair jargon, een elitair uiterlijk en elitaire opvattingen daarbij? Om die vraag te beantwoorden onderzoekt hij eerst of afkeer of waardering van deze cultureel elitaire eigenschappen vanaf de jeugd onbewust is eigengemaakt in milieus van laag- en hoogopgeleiden. Daarna legt Van der Waal met experimenten bloot of politici, rechters en wetenschappers die elitair jargon gebruiken, een elitair uiterlijk hebben en elitaire opvattingen verkondigen, onder laagopgeleiden weerstand oproepen tegen hen en hun beleidsvoorstellen.

Jeroen van der Waal: ‘Deze subsidie maakt het mogelijk om belangrijke inzichten te bieden voor langlopende debatten over verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden in diverse sociaalwetenschappelijke disciplines. Daarnaast kunnen deze inzichten het publieke debat, beleid, en communicatiestrategieën rond institutioneel vertrouwen informeren’

Het Vidi-project maakt deel uit van Van der Waals onderzoeksprogramma over veelbesproken verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden, zoals verschillen in gezondheid, politieke opvattingen, en vertrouwen in instituties. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar de culturele mechanismen die daarbij een rol spelen.

Over Jeroen van der Waal
Socioloog dr. Jeroen van der Waal promoveerde in 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is daar universitair hoofddocent, fellow aan de Erasmus University College, en lid van de Erasmus Graduate School of Social Sciences and the Humanities, en lid van Young Erasmus. Eerder heeft hij een NWO Rubicon en VENI subsidie binnengehaald.
Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op het terrein van de politieke sociologie en sociologie van gezondheid. Naast zijn wetenschappelijke artikelen, onder andere in Political Studies, West European Politics, Socio-Economic Review, en Public Understanding of Science, publiceert hij ook in vakbladen zoals Sociale Vraagstukken.

Publicatiedatum: 30 mei 2017