April: Maand van de Filosofie

April: Maand van de Filosofie

April is traditiegetrouw de maand van de Filosofie. Net als in voorgaande edities zijn de filosofen van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit ook nu weer actief. Het thema van de Maand van de Filosofie 2018 is Verbeelding aan de macht.

Thema Verbeelding aan de macht

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders verzamelden zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan en dat betekende dat de nieuwe protestbewegingen geen genoegen meer namen met ‘smalle marges’ maar zich schaarden achter grootse ideeën en utopisch idealisme. Grote politieke veranderingen bleven voor velen uit, maar des te rigoureus blijken de sociale veranderingen te zijn geweest: nooit eerder kreeg het individu zoveel ruimte en vrijheid. 

Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten?.

De essayist dit jaar is Femke Halsema die een essay getiteld Macht en verbeelding heeft geschreven.

Voor het overzicht van alle evenementen in de Maand van de Filosofie, zie de website van Stichting Maand van de Filosofie.

Rotterdamse Filosofen

Amsterdamse Nacht van de Filosofie

30 maart - Tijdens de Amsterdamse Nacht van de Filosofie zal EUR-filosofe Marli Huijer samen met Frank Meester een strijdlied zingen tegen de inperking van de seksuele verbeelding. Daarnaast vertelt Tina Rahimy over verbeeldingskracht bij het integreren. Femke Halsema opent de avond. Voor het hele programma van de Amsterdamse Nacht van de Filosofie kun je hier terecht.

Rotterdamse Nacht van de Filosofie

31 maart - Op de Rotterdamse Nacht van de Filosofie zijn in de drie zalen van Arminius een keur aan lezingen, debatten en theater. EUR-filosoof Awee Prins spreekt deze avond over ons broze leven. Vraagt u zich wel eens af hoe het zou zijn om Socrates, Simone de Beauvoir, Freud, Descartes of Nietzsche te ontmoeten? Onze studenten Wijsbegeerte verbeelden hun favoriete filosoof en gaan in gesprek met het publiek. Ontdek met Socrates dat u eigenlijk niet zoveel weet, discussieer over uw driften met Freud, vind uit hoe vrouwen worden ‘gemaakt’ met Simone de Beauvoir, maak een keuze tussen lichaam en geest met Descartes en bestorm de hemel met Nietzsche.

Voor meer informatie en het volledige programma van deze avond, zie de website van de Rotterdamse Nacht van de Filosofie.

Nacht van de Filosofie Nijmegen

7 april - Tijdens de Nacht van de Filosofie in Nijmegen wordt de Socrateswisselbeker uitgereikt. De Socrateswisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar – in dit geval dus 2017 – verscheen. EUR-filosofe Marli Huijer staat met haar boek Leven de publieksfilosofie! op de longlist. Daarnaast zal EUR-filosoof Han van Ruler toelichting geven ove het initiatief en de bijbehoorde website 'The Young Philosophers'.

Voor het gehele programma van de Nacht van de Filosofie in Nijmegen, zie de website van Radboud Reflects.

Lezing ‘De tragische dimensie van sloop’

Op 8 april geeft studente Wijsbegeerte Esther Didden een lezing over ‘De tragische dimensie van sloop’. Als een woningcorporatie of gemeente besluit woningen te slopen, leggen de meeste bewoners zich daar redelijk snel bij neer. Filosoof Esther Didden is juist geïnteresseerd in de enkeling die zich er niet bij neer kan leggen. Om met Nietzsche te spreken is voor hen de aangekondigde sloop van hun woning een last die ze niet kunnen dragen maar evenmin kunnen afwerpen.

Voor meer informatie over deze lezing, zie de website van de maand van de Filosofie.

Nacht van de Filosofie Den Haag

14 april - EUR-filosoof Tim de Mey zal tijdens de Nacht van de Filosofie in Den Haag spreken over verbeelding als wapen tegen fake news en post-truth politics. Daarnaast zal EUR-filosofe Marli Huijer samen met Frank Meester een interactieve show verzorgen over het thema beminnen. Voor meer informatie zie de website van de Nacht van de Filosofie.

Uitreiking Hypatia-prijs Amsterdam

Op 14 april wordt de eerste Hypatia-prijs uitgereikt aan het beste, meest prikkelende en actuele filosofieboek uit 2016 en 2017 geschreven door een vrouw. EUR-filosofe Marli Huijer is maar liefst met twee keer genomineerd voor deze prijs met haar boeken Achterblijven en Leven de publieksfilosofie. Voor de hele longlist, zie de website van de vereniging Society for Women in Philosophy (SWIP) .

Met het instellen van deze tweejaarlijkse prijs wil de vereniging Society for Women in Philosophy een podium bieden aan vrouwelijke filosofen die werkzaam zijn in Nederland en Vlaanderen. De prijs is vernoemd naar de Griekse filosofe Hypatia (ca 355-415). Zij was befaamd om haar wiskundige en astronomische kennis. Tegenwoordig fungeert ze als symbool van het feminisme. 

Agora Filosofie- Dag van de Filosofie voor scholieren

20 april- Agora is bedacht om leerlingen filosofie te laten merken dat filosofie niet iets is wat je (vooral) uit boeken leert op school, maar dat het juist ook iets is dat je kan meemaken en waaraan je mee kan doen. Leerlingen maken kennis met eigenzinnige denkers, “echte” filosofen en met elkaar, in een afwisselend programma. Over het algemeen volgen we het thema van de Maand van de Filosofie. Er is ook veel aandacht voor de actuele examenonderwerpen. In dit kader zal EUR-filosoof Tim de Mey op 20 april vragen beantwoorden over zijn VWO-eindexamenbundel 'Het voordeel van de Twijfel'

 

Meer informatie

Persvoorlichting Faculteit der Wijsbegeerte
Evaline Bender
bender@fwb.eur.nl | +31 10 408 8980

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen