Erasmus+ programma (stage)

Erasmus+ is het nieuwe Europese programma voor onderwijs, jeugd en sport. Het programma loopt van 2014 t/m 2020. Binnen dit programma kan je op uitwisseling naar een partneruniversiteit of stage doen.

Deelnemende landen

28 EU landen (België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden), IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen, Turkije.

Zwitserland neemt niet deel aan het Erasmus+ Programma. De Zwitserse overheid biedt een vervangende beurs voor studie-uitwisseling. Meer informatie hierover wordt gegeven door de gastinstelling.

Voorwaarden (stage)

  • Je staat ingeschreven als voltijds student aan de EUR;
  • Je stage is erkend door je opleiding;
  • Min. verblijfsduur van 2 maanden en max. verblijfsduur 12 maanden per cyclus (bachelor, master of PhD)*;
  • Als je een internationale student bent, kun je de beurs niet krijgen als je stage gaat lopen in je land van herkomst;
  • Een aantal organisaties, gelieerd aan de Europese Commissie, zijn uitgesloten. Zie http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/index_en.htm
  • Zowel vóór vertrek als na terugkomst dien je een online taaltest te doen als je naar een land gaat waar de hoofdtaal waarin de vakken gegeven worden Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Deens, Grieks, Nederlands, Pools, Portugees, Tsjechisch en Zweeds is. Native speakers in deze talen zijn vrijgesteld van deze test.

*Als je eerder een beurs hebt ontvangen van het Leven Lang Leren Programma (Erasmus), dan worden deze maanden meegeteld.

Het is ook mogelijk om na je afstuderen een stage te doen in één van de deelnemende landen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Je komt in aanmerking voor de beurs als je aan de voorwaarden van het programma voldoet, de beurs aanvraagt vóór afstuderen en de stage plaatsvindt in hetzelfde vakgebied als je studie. Je faculteit beoordeelt of je stage in aanmerking komt en meld je aan bij het International Office.

Hoogte beurs (stage)

De hoogte van de beurs is afhankelijk van de categorie waarin het land waar je naar toegaat is ingedeeld.

CategorieLandenBeurs per 30 dagen
1Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Liechtenstein, Noorwegen, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden€ 390
2België, Cyprus, Duitsland, Griekenland, IJsland, Kroatië, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Spanje, Tsjechië,  Turkije€ 330
3Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Macedonië, Malta, Polen, Roemenië, Slowakije€ 270

Aanvraagprocedure beurs (stage)

Jouw faculteit (of Career Services als je een RSM student bent) meldt je na de selectie aan bij het International Office EUR. Studenten die in het eerste semester stage gaan krijgen medio juli een email over de procedure voor het aanvragen van de beurs. Ga je in het tweede semester dan krijg je eind November een email.

Meer informatie over de aanvraagprocedure en de betaling vind je hier.

Download de Praktische Gids

Download hier deze praktische gids over studeren en stages in het buitenland

Download de Praktische Gids