Achter de Wolga en Oeral
Cultuurhistorische verkenning van Siberië

Cursus Achter de Wolga en Oeral (2015AD)

Datum(s)

Data: 11, 18, 25 september, 2 en 9 oktober 2020

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 - 12.30

Kosten

€100,- (incl. BTW)

De reis richting het onmetelijke Siberië begint achter de Wolga, als je vanaf de stad Kazan de rivier de Kama opvaart.

De naam Siberië gaat terug op het oorspronkelijke Tataarse woord ‘Sibir’ dat ‘slapend land’ betekent. Dit ‘slapende land’ is doorsneden door grote rivieren als de Ob, de Jenisej, de Lena en is bijzonder rijk aan hout, gas, olie en kostbare edelmetalen en edelstenen, zoals diamant.

Het maakt sinds de 17e eeuw deel uit van Rusland, toen de Kozakken de slapende, rijke grond- gebieden (sabelbont!) veroverden op de oorspronkelijke weerloze, nomadische Siberische volkeren.

In deze cursus verkennen we het weidse Siberië, de veroveraars en bewoners via het werk van 19e en 20e eeuwse Russische schrijvers en kunstenaars. Dostojevski, Solzjenitsyn en Sjalamov beschreven het ruige leven in Siberië vanuit het perspectief van banneling en gevangene. Via de sovjet-schrijvers Raspoetin en Astafjev komen we meer te weten over het harde leven in de Siberische dorpen in de jaren ‘60 en ‘70 toen de sovjet-regering Siberië wilde industrialiseren en deze dorpsschrijvers in verzet kwamen tegen onmenselijke praktijken. Raspoetin en Astafjev waren de eersten die het armoedige leven op de kolchozen beschreven zoals het was. Ze verzetten zich tegen de industrialisatie en tegen de vernietiging van eeuwenoude tradities van het traditionele Russische dorpsleven.

In deze cursus maakt u kennis met Siberië via de literatuur, dichtkunst en cultuurgeschiedenis. Er zullen gastsprekers worden uitgenodigd om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen.

Hovo Rotterdam

Uw docent

 

Drs. Judith Janssen studeerde Slavische Taal- en Letterkunde in Utrecht, Amsterdam en Moskou. Ze verzorgt voor Hovo Rotterdam sinds 2003 programma’s. Ze begeleidde eerder literaire reizen naar St.Petersburg, Odessa, langs Russische literaire landgoederen en naar de Kaukasus.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

 

Datum(s)

Data: 11, 18, 25 september, 2 en 9 oktober 2020

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 - 12.30

Kosten

€100,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier