Bewonderd én verguisd: Griekenland
Van Achilles tot de Trojka

Cursus Bewonderd én verguisd: Griekenland (1923DR)

Datum(s)

Data: 22, 29 januari, 5, 12, 19 februari, 4, 11, 25 maart en 1 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€345 (incl. BTW)

Tegenwoordig lijken er twee sterk uiteenlopende beelden van Griekenland te bestaan. Enerzijds dat van de bewonderde Klassieke Oudheid, de ‘bakermat van de westerse beschaving’ die ons democratie, filosofie en theater bracht. Anderzijds dat van het verguisde Europese zorgenkind, met in de laatste jaren een niet aflatende berichtgeving over financiële crisis, steunpakketten en vluchtelingenproblematiek.

Maar vallen die strikt gescheiden beelden wel los van elkaar te zien? Vereist een goed begrip van de huidige situatie niet juist een grote(re) kennis van de gehele Griekse geschiedenis? Deze collegereeks beoogt een veelomvattend overzicht te bieden met als doel de ontwikkelingen in het Griekenland van nu in een historisch en breder kader te plaatsen.

Daarbij zal veel aandacht worden geschonken aan de Byzantijnse, Ottomaanse en vroegmoderne tijd. Het zijn in het bijzonder deze eeuwen die een vormende en ingrijpende invloed hebben gehad op de ontstaansgeschiedenis en het karakter van het moderne Griekenland. Juist die historische tijdvakken ontbreken doorgaans in de berichtgeving die ons in West-Europa bereikt.

De negen colleges vertellen het verhaal van een land met een groots verleden en een onzekere toekomst, van grote catastrofes en van vreemde overheersing, maar ook van heroplevingen en een rijk cultureel erfgoed. Ook de - nog immer – moeizame (historische) omgang met buur- land Turkije komt aan bod, net als de recente eurocrisis onder de regering van premier Tsipras en de ‘Macedonische kwestie’ met buurland FYROM. Door ontwikkelingen in historisch en cultureel perspectief te plaatsen wordt getracht de recente problematiek te duiden.

Uw docent

Dr. Patrick Gouw is historicus en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de Klassieke Oudheid, maar ook in de latere, (vroeg)moderne geschiedenis van Griekenland. Daarnaast verzorgt hij jaarlijks culturele groepsreizen naar het Middellandse Zeegebied voor de tourorganisatie Antiek Toerisme.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 22, 29 januari, 5, 12, 19 februari, 4, 11, 25 maart en 1 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€345 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
9 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier