Biotechnologie
Technologische ingrepen op het leven

Cursus Biotechnologie (1924ER)

Datum(s)

Data: 5, 12, 19, 26 maart, 2, 9, 16 en 23 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.15 – 12.30 uur

Locatie: Woudestein, excursie Erasmus MC

Kosten

€310 (incl. BTW)

In deze cursus behandelen we de nieuwste inzichten en ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek van biotechnologie. Biotechnologie is het ingrijpen in processen van het leven. Het is een samenkomst van technologie en onze menselijke natuur. U gaat ook samen met de docent op excursie naar het Erasmus Medisch Centrum om de theorie in praktijk te zien.

De onderwerpen van 2020:

DNA/RNA-technologie - Nieuwe technieken stellen ons in staat om op basis van RNA en DNA, interventies te plegen op het meest basale niveau van leven.

Stamcellen en Tissue-Engineering - Welke soorten stamcellen zijn er allemaal en wat kan je daar mee? Er is ook aandacht voor de ethiek en voor de gevaren rond het gebruik van stamcellen.

Proefdieren en Imaging - Nieuwe therapieën moeten worden getest in proefdieren. Hoe doe je dit, en wat houdt het werken met proefdieren in?

Genomics, Proteomics, Big data en individuele gezondheidszorg - Sinds het humane genoom project komen er enorme hoeveelheden data op ons af. Wat leren we daarvan?

Hoe lees je wetenschappelijke studies? - Waar vind ik betrouwbare informatie over wetenschap- pelijke bevindingen, en hoe ontcijfer ik een wetenschappelijk artikel?

Cybernetica: de integratie van biologie en technologie - In de nabije toekomst zal technologie steeds verder geïntegreerd raken in het leven.

De oorsprong van het leven. Wat is leven eigenlijk? - Vanuit biologisch perspectief zijn er prima antwoorden te geven op de vraag wat leven is, hoe het is begonnen en wat de zin is van het leven.

 

BijzonderhedenOp 23 april gaat u op excursie naar het Erasmus MC. Daar gaat u op bezoek bij twee laboratoria om te zien hoe wetenschap werkt in de praktijk (onder voorbehoud, dit is ook afhankelijk van de richtlijnen van het EMC in 2020).

Uw docent

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna  was hij onder andere verbonden aan de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus MC via diverse onderzoeken naar stamcellen en stamceltherapie. Sinds enkele jaren geeft hij les aan diverse Hovo’s in het land, en op middelbare scholen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 5, 12, 19, 26 maart, 2, 9, 16 en 23 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.15 – 12.30 uur

Locatie: Woudestein, excursie Erasmus MC

Kosten

€310 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Biologie
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier