Cursus China: een superpower op lemen voeten?

Code
1724CR
Datum(s)

8, 15, 22 februari
8, 15, 22 maart 2018

Donderdag, 10.00 – 12.30

€ 222,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW

China wordt steeds meer een supermacht, maar kampt ook met economische problemen. Deze cursus wil inzicht geven in het opkomen van China als macht in de wereld, maar ook de problemen analyseren die daar mee gepaard gaan. Zolang China met 10% per jaar groeide en de overheid het grootste deel van de economie beheerste kon China zich gemakkelijk een rol in het buitenland permitteren, nu de groei lager is en de overheids- en particuliere schuld in China snel oploopt worden er grenzen gesteld aan de internationale rol van China.

In 2017 werd het bedrag dat een Chinese burger naar het buitenland mag brengen beperkt tot €50.000 en werd de overheid strenger bij het goedkeuren van buitenlandse overnames. Een kwart van de met veel export verdiende deviezen ging in het voorafgaande jaar down the drain, door pogingen de nationale munt te ondersteunen, door vaak illegale kapitaaluitvoer en door overnames van buitenlandse bedrijven.

In deze cyclus komen een aantal aspecten van China als supermacht aan de orde:

• De economische ontwikkelingen: hogere lonen, meer pensionados en een ander handelsbeleid onder president Trump

• De problemen met Korea, Taiwan en Japan en het conflict rond de ‘Chinese’ Zuidzee

• De relatie van China met de Zuidoost Aziatische landen, in het verband van the Association of South East Asian Nations (de ASEAN landen)

• De economische en militaire aanwezigheid van China in het buitenland

• Het belang van handelsovereenkomsten met of zonder de Verenigde Staten en Europa

Prof.dr. Meine Pieter van Dijk

Prof.dr. M.P. van Dijk is econoom en emeritus hoogleraar water services management bij UNESCO-IHE in Delft en emeritus hoogleraar uban management bij het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens werkzaam als hoogleraar entrepreneurship bij de Maastricht School of Management.

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Code
1724CR
Datum(s)

8, 15, 22 februari
8, 15, 22 maart 2018

Donderdag, 10.00 – 12.30

€ 222,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Tijdsduur
6 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Economie

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.