De Eerste Wereldoorlog en de gevolgen van Versailles
Parallellen tussen het verleden en nu

Cursus De Eerste Wereldoorlog en de gevolgen van Versailles (1924FR)

Datum(s)

Data: 5, 12, 19, 26 maart, en 2 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.30 – 13.00 uur

Kosten

€205 (incl. BTW)

De laatste veteraan is jaren geleden overleden maar de Grote Oorlog blijft tot de verbeelding spreken. De Eerste Wereldoorlog heeft in tijden niet zoveel belangstelling getrokken als juist de laatste paar jaar. Niet in de laatste plaats vanwege de honderdste verjaardag van alle gebeurtenissen.

De vrede van Versailles had enorme gevolgen voor de landkaart. Nieuwe staten werden gesticht en oude rijken verdwenen. Het was de onvrede over deze nieuwe situatie en het feit dat Duitsland als grote boosdoener en verliezer werd aangewezen die de opkomst van het fascisme en nationaal socialisme mogelijk maakten. Maar er zijn meer argumenten om grotere aandacht te besteden aan de periode 1914-1918. Nederland stond langs de zijlijn van de geschiedenis, het was hier rustig. Dat was het heersende beeld en vandaar dat de periode van de Nederlandse Neutraliteit steevast in de schaduw stond van de veel ingrijpendere Tweede Wereldoorlog.


Tegenwoordig geven historici steeds meer richting aan het idee dat het conflict dat in juni 1914 in Sarajevo begon één lange oorlog inluidde die pas werkelijk voorbij was toen de Sovjet Unie ineen stortte in 1991. Politiek analisten vragen zich af of er geen gevaarlijke parallellen bestaan tussen de dynamische en onvoorspelbare wereld van nu en die van 1914. Een wereld zonder onbetwistbare grootmachten, verdeeld in twee kampen waarin het nu onduidelijk is waar het volgende conflict zich gaat voordoen, wat de inzet zal zijn en welke partijen zich erin zullen storten.
 

Redenen genoeg om de oorzaken, de aanleiding, het verloop en de gevolgen van de Grote Oorlog in deze 5 bijeenkomsten nog eens nader te bestuderen.

 

Aangeraden literatuur: Koen Koch - een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog, 2010. 

BijzonderhedenBegin juni organiseert de docent een 14-daagse reis naar Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Meer informatie kunt u vinden op deze pagina!

Uw docent

Drs. Max Andela studeerde nieuwste geschiedenis en Midden-Oosten studies aan de Radboud Universiteit. Sindsdien is hij actief in de (televisie-) journalistiek, zowel voor de publieke omroep als voor particuliere  opdrachtgevers.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 5, 12, 19, 26 maart, en 2 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.30 – 13.00 uur

Kosten

€205 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier