De Eerste Wereldoorlog en de gevolgen van Versailles
Parallellen tussen het verleden en nu

Cursus De Eerste Wereldoorlog en de gevolgen van Versailles (1924FR)

Datum(s)

Data: 5, 12, 19, 26 maart, en 2 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.30 – 13.00 uur

€205 (incl. BTW)

De laatste veteraan is alweer jaren geleden overleden, maar de Eerste Wereldoorlog blijft tot de verbeelding spreken. De Eerste Wereldoorlog heeft in tijden niet zoveel belangstelling getrokken als de laatste paar jaar, niet in de laatste plaats vanwege de honderdste verjaardag van alle gebeurtenissen. Er zijn echter meer argumenten om grotere aandacht te besteden aan de periode 1914-1918.

Nederland stond langs de zijlijn van de geschiedenis. Vandaar dat de periode van de Nederlandse Neutraliteit steevast in de schaduw stond van de veel ingrijpendere Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig geven historici steeds meer vorm aan het idee dat het conflict dat in juni 1914 in Sarajevo begon één lange oorlog inluidde die pas werkelijk eindigde toen    de Sovjet Unie ineenstortte in 1991. Politiek analisten vragen zich af of er geen gevaarlijke parallellen bestaan tussen de dynamische en onvoorspelbare wereld van nu en die van 1914.  De Eerste Wereldoorlog betekende de opkomst van de VS als grootmacht, wie weet brengt  een volgende oorlog de Chinezen op het politieke wereldtoneel. De Vrede van Versailles die een nieuwe wereldorde inluidde bleek zoveel onduidelijkheden en fouten te bevatten dat     het welhaast de opmaat moest zijn voor een volgend wereldwijd conflict.

Redenen genoeg om de oorzaken, de aanleiding, het verloop en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog in deze 5 bijeenkomsten nog eens nader te bestuderen.

Bijzonderheden: Begin mei organiseert de docent een 14-daagse reis naar Albanië, Kosovo en Noord-Montenegro. Meer informatie tijdens de cursus.

Uw docent

Drs. Max Andela studeerde nieuwste geschiedenis en Midden-Oosten studies aan de Radboud Universiteit. Sindsdien is hij actief in de (televisie-) journalistiek, zowel voor de publieke omroep als voor particuliere  opdrachtgevers.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 5, 12, 19, 26 maart, en 2 april 2020