Cursus De geschiedenis van Latijns Amerika in vogelvlucht

Samenvatting

Type
Cursus
Code
174ER
Datum(s)

8, 15, 22 februari
8, 15, 22 maart 2018

Donderdag, 13.30 – 16.00

 

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€222,-

BTW
Inclusief 21% BTW

Ondanks het feit dat het Koninkrijk der Nederlanden grenzen deelt met twee Latijns-Amerikaanse staten, haalt dat werelddeel zelden de voorpagina’s en als dat gebeurt, is het meestal berichtgeving over carnaval of drugskartels. Dat komt omdat Latijns Amerika geen rol meer speelt in de onderlinge concurrentieslag van wereldmachten. Dat sommige Zuid-Amerikaanse landen druk bezig zijn om uit te groeien tot economische reuzen, dat de westkust van het continent deel uitmaakt van de Pacific Rim, dat opkomende zwaartepunt in de wereldeconomie, krijgt veel te weinig aandacht. Net als de toenemende oriëntatie op China.

Niet alleen het heden maar ook het verleden van Latijns Amerika verdient onze aandacht. De samenlevingen en de staten zijn voor een belangrijk deel voortgekomen uit misschien wel de heftigste botsing van culturen uit de wereldgeschiedenis. Wij zien een mix van inheemse, Afrikaanse en Europese invloeden. Latijns Amerika is daardoor het continent van de mensen van gemengd ras geworden. Dat verdient onze aandacht des te meer nu de Europese landen allemaal in meerdere of mindere mate te maken krijgen met immigratie van buiten het eigen werelddeel.

Latijns Amerika was de afgelopen twee eeuwen het toneel van fascinerende politieke en sociale experimenten, van keizerrijken tot socialistische utopieën. Het was bovendien toneel van heftige en vaak bloedige strijd om grondstoffen en andere hulpbronnen. En een front in de strijd tussen de supermachten, niet alleen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie maar ook tussen de geallieerden en de nazi’s. En dan is er ook nog een rol voor Nederland dat als koloniale macht aan de randen van Latijns Amerika present was en tot op heden is gebleven. Waarom denkt U dat cocaïne op onze straten zo gemakkelijk te verkrijgen is?

Leer Latijns Amerika beter begrijpen door kennis te nemen van zijn geschiedenis. Van Montezuma tot Madero, van de Calle (spreek uit Cazje) Florida in Buenos Aires tot de Zocalo in Mexico. Han van der Horst is zes middagen lang Uw gids. 

 

Drs. H. van der Horst

Drs. H. van der Horst is historicus en alumnus van de Universiteit van Amsterdam. Het grootste deel van zijn werkzame leven bracht hij door bij de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs. Van zijn hand verschenen vele boeken. Een greep: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de Prehistorie tot nuThe Low Sky understanding the Dutch. Het mooiste land van de wereld. Waar komen onze normen en waarden vandaan? Onze premiers, hun weg naar de Top. De mooiste jaren van Nederland (1950-2000)

Contact

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
174ER
Datum(s)

8, 15, 22 februari
8, 15, 22 maart 2018

Donderdag, 13.30 – 16.00

 

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€222,-

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.