Geschiedenis van schuld - Staan schuld en democratie eigenlijk tegenover elkaar?
Een 5000 jaar oud concept, maar voor u actueler dan ooit

Cursus De geschiedenis van schuld (1912FR)

Datum(s)

Datum: 10 december 2019
Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

€ 95 (incl. BTW en lunch)

Deze themadag gaat over het begrip schuld. Een 5000 jaar oud concept, maar actueler dan ooit. Ook voor u.

Op 18 juni 2019, ten tijde van het samenstellen van deze studiegids, koppen de kranten dat de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank het recent overeengekomen en lang onderhandelde pensioenakkoord, in één klap vernietigen. De renteverlaging zorgt ervoor dat sparen geld kost door een negatieve spaarrente (-0,4%), en lenen geld oplevert. Gepensioneerden en spaarders zijn hier de dupe van.

Bovendien: als geld lenen u geld oplevert, wat betekent het hebben van ‘schuld’ dan nog? Op deze manier worden mensen die zich in de schulden steken beloond.

In het Nederlands hebben we geen aparte woorden voor wat men in het Engels noemt ‘debt’, een economische stand van zaken, en ‘guilt’, een moreel begrip. Wij hebben het in beide gevallen over ‘schuld’. Dat is veelzeggend omdat het laat zien dat wat in eerste opzicht een economische relatie aanduidt, ook een sterk morele achtergrond kent.

Nederlanders zijn notoir correct in het betalen van schulden. Waarom vinden wij deze verplichting zoveel belangrijker dan andere morele verplichtingen?

Ook rijst de vraag welk belang de (Europese) politiek of de Staat heeft bij het stimuleren van schulden. Zo is huiseigenaarschap een klassieke manier om burgers te pacificeren, een strategie die in het verleden expliciet is toegepast.

In hoeverre staat schuldenaar zijn actief burgerschap in de weg? En moeten we ons nog wel ‘schuldig’ voelen als we onze lening of hypotheek niet op tijd betalen? Op deze themadag krijgt u verschillende theoretische contexten aangereikt om deze vragen te kunnen beantwoorden.

• Over deze themadag

Tijdens een themadag duikt u samen met de docent de diepte in. De docent heeft een specifiek onderwerp voor u uitgezocht dat zich leent voor een volle studiedag, waardoor u snel maar volledig op de hoogte bent. Tijdens een themadag luncht u altijd gezamenlijk op de campus, samen met de docent. U maakt dan ook informeel met elkaar kennis.

Tegenlicht uitzending 'Schuld en aflossing'
Bekijk hier de Tegenlicht uitzending over Europa en haar schuldensysteem, en waarom schuld altijd schuld blijft.
Klik hier om de video te bekijken (45 min)
'Waarom zijn huizen zo verrekte duur?'
Een longread over hoe de huizenprijzen zo explosief konden stijgen, en wat de snelgroeiende hypotheekindustrie daarmee te maken heeft.
Klik hier voor de longread bij de Correspondent
Hovo docent Freek de Haan MSc

Uw docent

Freek de Haan MSc studeerde en doceerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is nu postdoctoraal researcher bij RSM (Rotterdam School of Management).

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Datum: 10 december 2019