Schuld - Staan schuld en democratie eigenlijk tegenover elkaar?
Een 5000 jaar oud concept, maar actueler dan ooit

Cursus De geschiedenis van schuld (1912FR)

Datum(s)

Datum: 28 januari 2020 (nieuwe datum)
Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

€ 95 (incl. BTW en lunch)

Deze themadag heeft een nieuwe datum: 28 januari 2020.
Wegens grote belangstelling hebben wij een grotere zaal gereserveerd.  Hierom zijn de inschrijvingen heropend. Schrijf u snel in!

Deze themadag gaat over het begrip schuld. Een 5000 jaar oud concept, maar actueler dan ooit. Ook voor u.

Op 18 juni 2019, ten tijde van het samenstellen van deze studiegids, koppen de kranten dat de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank het recent overeengekomen en lang onderhandelde pensioenakkoord, in één klap vernietigen. De renteverlaging zorgt ervoor dat sparen geld kost door een negatieve spaarrente (-0,4%), en lenen geld oplevert. Gepensioneerden en spaarders zijn hier de dupe van.

Bovendien: als geld lenen u geld oplevert, wat betekent het hebben van ‘schuld’ dan nog? Op deze manier worden mensen die zich in de schulden steken beloond.

In het Nederlands hebben we geen aparte woorden voor wat men in het Engels noemt ‘debt’, een economische stand van zaken, en ‘guilt’, een moreel begrip. Wij hebben het in beide gevallen over ‘schuld’. Dat is veelzeggend omdat het laat zien dat wat in eerste opzicht een economische relatie aanduidt, ook een sterk morele achtergrond kent.

Nederlanders zijn notoir correct in het betalen van schulden. Waarom vinden wij deze verplichting zoveel belangrijker dan andere morele verplichtingen?

Ook rijst de vraag welk belang de (Europese) politiek of de Staat heeft bij het stimuleren van schulden. Zo is huiseigenaarschap een klassieke manier om burgers te pacificeren, een strategie die in het verleden expliciet is toegepast. De crisis van 2008 gaf volgens economische experts en instituten een duidelijk signaal: Nederland moet haar totale hypotheekschuld terugdringen. Echter, in 2018 hebben we een grotere collectieve hypotheekschuld dan ooit en tikken we de 700 miljard euro aan. Waarom is dit gebeurd en wie heeft hier belang bij?

Tot slot zien we dat Westerse investeerders de toekomst van opkomende economieën vastleggen door middel van risicovolle leningen. De schuldenclaims op deze landen zijn enorm. Is hier sprake van een nieuw 'kolonialisme'?

In hoeverre staat schuldenaar zijn actief burgerschap in de weg? En moeten we ons nog wel ‘schuldig’ voelen als we onze lening of hypotheek niet op tijd betalen? Op deze themadag krijgt u verschillende theoretische contexten maar ook inzichten uit de praktijk aangereikt om deze vragen te kunnen beantwoorden.

Uw docenten en indeling van deze dag

• Freek de Haan MSc - Socioloog. Uw kerndocent die dit programma heeft samengesteld. Hij doet momenteel postdoctoraal onderzoek bij de EUR (RSM) over controle, zorg en privacy in de smart city van tegenwoordig.

• Dr. Piotrek Swiatkowski – Econoom & filosoof. Docent aan de Rotterdam Business School op het gebied van economie, globalisatie en duurzaamheid. Gepromoveerd in de filosofie op politieke filosofie, esthetica en psychoanalyse. Geeft u een college over Europese macro-economie, haar geschiedenis en de schuldenpolitiek van Europa.

• David van Putten MA – Filosoof. PhD onderzoeker aan de Erasmus School of Philosophy en doet een PhD-onderzoek naar schuld.

• Drs. Regina van Oorsouw MBA – Programmamanager Rotterdamse schuldenaanpak. Zij richt de schulddiensterlening in van 15.000 Rotterdammers en monitort deze dienstverlening.

Voor wie is deze themadag bedoeld?

• Allereerst voor mensen die geïnteresseerd zijn in kritische inzichten rondom actuele maatschappelijke problemen. 'Schuld' wordt al snel gezien als louter een economisch probleem waar men individueel verantwoordelijk voor is. Wij benaderen 'schuld' vanuit een geheel ander inzicht; het is een moreel, politiek, sociaal én economisch probleem. Bovendien zien we 'schuld' zich in verschillende gedaanten manifesteren: op micro-, meso- en macroniveau. Vanuit onze interdisciplinaire benadering krijgt u een nieuw kader om mee te denken en werken. Wij vinden het belangrijk dat we status quo rondom dit onderwerp uitdagen in plaats van bevestigen.

• Voor deze dag nodigen wij dan ook expliciet beleidsmakers, maatschappelijk hulpverleners, dienstverleners gemeentelijke schuldenaanpak, redacteuren en journalisten uit. In één dag krijgt u vier colleges vanuit verschillende perspectieven, onderzoeken en praktijken die u goed kunt gebruiken in uw werk.
  • Over deze themadag

Tijdens een themadag duikt u samen met de docent de diepte in. De docent heeft een specifiek onderwerp voor u uitgezocht dat zich leent voor een volle studiedag, waardoor u snel maar volledig op de hoogte bent. Tijdens een themadag luncht u altijd gezamenlijk op de campus, samen met de docent. U maakt dan ook informeel met elkaar kennis.

Tegenlicht uitzending 'Schuld en aflossing'
Bekijk hier de Tegenlicht uitzending over Europa en haar schuldensysteem, en waarom schuld altijd schuld blijft.
Klik hier om de video te bekijken (45 min)
'Waarom zijn huizen zo verrekte duur?'
Een longread over hoe de huizenprijzen zo explosief konden stijgen, en wat de snelgroeiende hypotheekindustrie daarmee te maken heeft.
Klik hier voor de longread bij de Correspondent
Hovo docent Freek de Haan MSc

Uw kerndocent

Freek de Haan MSc studeerde en doceerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is nu postdoctoraal researcher bij RSM (Rotterdam School of Management).

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Datum: 28 januari 2020 (nieuwe datum)