Cursus De kunst- en architectuurgeschiedenis van de Grieken en de Romeinen

1, 8, 15, 22, 29 november 2017
6 december 2017

Dag en tijd: Woensdag, 13.30 – 16.00

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW

In 1972 werden in de Middellandse Zee voor de kust van Calabrië twee complete Griekse bronzen krijgers gevonden uit de 5e eeuw voor Christus. Deze bijzondere vondst oversteeg het archeologische belang. De klassieke oudheid is altijd het ijkpunt geweest in de westerse cultuur. Ook in de huidige tijd is het klassieke repertoire nog springlevend in architectuur, kunst en zelfs in populaire cultuur zoals speelfifilms over antieke geschiedenis of mythologie.

In dit college bestuderen we de kunst en architectuur van de oudheid vanaf het oude Kreta, 1500 voor Christus, tot en met Constantijn, de eerste christelijke keizer in de 4e eeuw. We volgen de ontwikkeling van de Griekse vaasschilderkunst, de beeldhouwkunst met de ontwikkeling van de menselijke figuur, de architectuur van de tempel. De Romeinse periode kenmerkt zich door het assimileren van de Griekse kunsten, Etruskische grafcultuur, de overgang naar het christendom, maar vooral door hun enorme bouwwoede. De imposante badhuizen, aquaducten, amfitheaters - mogelijk gemaakt door een vorm van beton – en de stadsplanning met het forum, zijn ook een reflectie van het Romeinse imperium.

De kunsten van de oudheid kunnen niet los worden gezien van de oudheid zelf en daarom is deze geschiedenis van de antieke kunsten ingebed in een analyse van de historische ontwikkelingen, de Griekse en Romeinse staatsvormen (met de voor de kunst allesbepalende keizers), archeologie en religieuze praktijken. Een rode draad in het college is hoe de oudheid aanwezig is in de Europese kunstgeschiedenis en van belang is in het heden, met aandacht voor nog bestaande antieke bouwwerken, musea, opgravingen, restauratiepraktijken (zoals van het Parthenon in Athene), reconstructies en publicaties.

Drs. Johan Holtrop

Drs. J. Holtrop is kunsthistoricus. Hij werkt(e) als tentoonstellingsmaker hedendaagse kunst, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen, zoals voor het HOVO vanaf 1996.

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Code
1713CR [VERVALLEN]
Datum(s)

27 september 2017
4, 11, 25 oktober 2017
1, 8, 15, 22, 29 november 2017
6 december 2017

Dag en tijd: Woensdag, 13.30 – 16.00

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW
Tijdsduur
10 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.