'De meerwaarde van 'resilience' voor het organiseren van veiligheid

Cursus 'De meerwaarde van 'resilience' voor het organiseren van veiligheid (1924DR)

Datum(s)

Data: 2, 9, 16 en 23 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

€170 (incl. BTW)

Hoe kunnen we omgaan met veiligheidsrisico’s? Er zijn vijf verschillende stadia waarin iets gedaan kan worden aan een onveilige situatie.

Bij pro-actie, het eerste stadium, draait het om structurele oorzaken wegnemen zodat er   geen risico’s meer zijn. Denk aan het investeren in opvoeding of het vervangen van gevaarlijke machines. Het vijfde en laatste stadium bestaat uit nazorg, wat betekent dat activiteiten moeten worden ondernomen om terug te keren naar het ‘normale’.

De nadruk op pro-actie en nazorg betekent een veerkrachtig beheer van risico’s. Het staat voor de mogelijkheid van systemen, organisaties en mensen om lering te trekken uit tegen- slag. Bij resilience gaat het in essentie om de weerbaarheid van wijken en organisaties in een dynamische omgeving. Het negeren van het onbekende en het beschouwen van risico’s als uitsluitend negatief kan schadelijk zijn voor de groei en  ontwikkeling.

In deze cursus zullen we nagaan wat dit betekent voor professionals in een stedelijke en bedrijfsmatige context. Hoe betrekken wijkagenten zoveel mogelijk belanghebbenden via contacten met bewoners en hoe doen lijnmanagers iets soortgelijks met contacten op de werkvloer? Wat kunnen wijken en organisaties van elkaar leren?

Uw docent

Dr. Juul Gooren studeerde criminologie en strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Hij is hogeschool docent/onderzoeker voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan de Haagse  Hogeschool.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 2, 9, 16 en 23 april 2020