'De meerwaarde van 'resilience' voor het organiseren van veiligheid

Cursus 'De meerwaarde van 'resilience' voor het organiseren van veiligheid (1924DR)

Datum(s)

Data: 2, 9, 16 en 23 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 – 12.30 uur

€170 (incl. BTW)

Hoe organiseren we onze veiligheid?

Als het om de organisatie van veiligheid gaat hebben we de neiging om vooral te kijken naar het verleden: welke ongevallen vonden er plaats en wat ging er fout? De blinde vlek die zo ontstaat is een focus op zaken die we (menen te) kunnen voorzien. Maar wat doen we met onvoorziene gebeurtenissen? Zaken die we ons nooit hadden kunnen voorstellen?

De veiligheidsketen

De veiligheidheidsketen die wordt ingezet om onze veiligheid te organiseren bestaat uit vijf stadia:

• Bij pro-actie draait het om structurele oorzaken wegnemen zodat er geen risico’s meer zijn. Denk aan het investeren in opvoeding of het vervangen van gevaarlijke machines.
  • Bij preventie draait het om voorzorgmaatregelen om onveilige situaties en ongewenste gevolgen te voorkomen. Denk aan preventief fouilleren of het plaatsen van rookmelders.
  • Bij repressie draait het om ingrijpen om een onveilige situatie te stoppen. Denk aan arrestaties of het blussen van brand.
  • Bij preparatie draait het om de voorbereiding van effectieve actie indien het misgaat. Denk aan draaiboeken in geval van rellen of een brandoefening.
  • De laatste fase in de keten bestaat uit nazorg wat betekent dat activiteiten moeten worden ondernomen om terug te keren naar het ‘normale’.

De fases pro-actie en nazorg kunnen we inzetten voor een veerkrachtig beheer van risico’s. Het staat voor de mogelijkheid van systemen, organisaties en mensen om lering te trekken uit tegenslag. Risico's worden ook niet uitgesloten want binnen deze visie bieden risico's ook kansen.

Resilience

De ‘resilience aanpak’ pleit ervoor om de veerkrachtigheid en wendbaarheid van lokale organisaties zo goed mogelijk te versterken en vanuit die versterking zo goed mogelijk voorbereid te zijn op onvoorziene situaties. In deze cursus leert u over de theorie en hoe deze specifiek van toepassing is in stedelijke context. Hoe betrekken wijkagenten zoveel mogelijk netwerken van bewoners en andere belanghebbenden bij hun organisatie van veiligheid? En hoe doen managers dat op de werkvloer? En wat kunnen zij van elkaar leren?

Hoe krijgen we Rotterdam 'resilient'?
Rotterdam wil een toekomst bestendige stad zijn. Maar hoe gaan we om met cyber aanvallen? Hoe houden we onze haven veilig? Hoe moeten we onze bestuurders opleiden?
Hoogleraar Ira Helsloot over veerkracht in complexe ketens
In de strijd tegen onveiligheid trekken bedrijven en overheden steeds vaker samen op. Burgers krijgen daarbij een actieve rol. ‘Intensieve samenwerking’ belooft dan ook hét motto van 2018 te worden. Maar wat zijn de kansen en risico’s?

Uw docent

Dr. Juul Gooren studeerde criminologie en strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Hij is docent en onderzoeker aan de Haagse Hogeschool voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 2, 9, 16 en 23 april 2020