Geven digitale veranderingen ook reden tot hoop op een betere wereld? Wat voor alternatieven zijn er mogelijk?
Leergang Privacy & Data, deel 1: de Politiek van het Internet

Cursus De politiek van het Internet (1823LR)

Datum(s)

20, 27 maart
3, 10, 17, 24 april
1, 8 mei 2019

Dag en tijd
Woensdag, 13.30 - 16.00

€295 (incl. BTW)

In deze cursus verkennen we de sociale en politieke uitdagingen van het Internet. Langzaam begint zich de maatschappijbrede impact van het computernetwerk te openbaren. Al lang niet meer is het een exotisch ‘cyberspace’ dat als virtuele wereld buiten de echte staat.

Virtueel en echt raken volledig verstrengeld in een hybride ‘internet der dingen’. Alle onderdelen van het leven worden er door geraakt en kunnen op onverwachte manieren aan elkaar verbonden worden. Meestal worden deze ontwikkelingen gepresenteerd als een ondubbelzinnige vooruitgang van een bijna natuurwettelijke onvermijdelijkheid.

Maar klopt dat wel? In deze leergang leert u over alle aspecten die verbonden zijn aan het Internet en haar bepalende invloed op de wereld.

U leert over de technologie die erachter schuilgaat, de economische werkelijkheid er van, de culturele weerslag en op welke manier het Internet de (wereld)macht herverdeelt. Deelnemers zullen een dieper inzicht krijgen in de cultuur van een tot wasdom gekomen internet en de politiek economische structuren die er aan ten grondslag liggen. U leert bovenal zelf denken over de vraag: geven al deze veranderingen ook reden tot hoop op een betere wereld? Wat voor nieuwe progressieve alternatieven zijn er mogelijk?

In dit programma wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

• Wat is de platformkapitalisme en hoe bepaalt het in toenemende mate ons sociale lot?
  • Zijn online platforms als Facebook of Wikipedia de ultieme vrijplaats voor democratische uitwisseling?
  • Hoe gaan onze toekomstige ‘slimme steden’ er uitzien, uitgerust met duizenden gezichtsherkennende camera’s en andere sensoren?
  • Hoe werkt het Dark Web en hoe verandert het de manier waarop criminele organisaties te werk gaan?
  • Wat is de impact van de digitale revolutie op geopolitiek vlak? En in de diplomatie?
  • Wat betekent het voor burgers en hun privacy als allerlei overheidsinstituties hun databases gaan koppelen en algoritmen ons gaan besturen?
  • Hoe passen al deze politieke en economische toepassingen in culturele en artistieke ontwikkelingen?

Opzet colleges:

• College 1: Politieke economie: Moderne macht en platformkapitalisme (introductiecollege)
  • College 2: Wikipedia en bureaucratisering (sociale wetenschappen)
  • College 3: De smart city en de platformsamenleving (sociale geografie)
  • College 4: Cybercrime, cyberoorlog en digitaal inlichtingenwerk (internationale betrekkingen)
  • College 5: Het dark web en cybercriminaliteit  (criminologie)
  • College 6: Electorale politiek en digitale beïnvloeding (politicologie)
  • College 7: De strijd om het digitale zelf (cultuurfilosofie)
  • College 8: Walmart, ‘Fully Automated Luxury Communism’ en een poging tot synthese (afsluitend college)
Hovo docent Freek de Haan MSc
Hovo-docent Freek de Haan MSc geeft een interview over zijn werk
Wat drijft hem? Waarom is zijn onderzoek naar data en privacy zo belangrijk voor u?
Lees hier het interview
Op 10 april geeft oud-AIVD'er Inge Philips-Bryan een gastcollege over cybercrime en cyberwar
Wie is Inge Philips-Bryan?
Bekijk hier het cv en onderwerp van het gastcollege op 10 april
Freek de Haan MSc.

Uw docent

Freek de Haan MSc studeerde en doceerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is promovendus en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doet momenteel onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam naar ‘Managing Privacy in a Smart City’.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

20, 27 maart
3, 10, 17, 24 april
1, 8 mei 2019

Dag en tijd
Woensdag, 13.30 - 16.00

€295 (incl. BTW)

Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Externe link
Komt u in aanmerking voor een korting via het Reductiefonds? Check het hier.

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier