De Spaanse Burgeroorlog 1936-1939
Een allesbeslissende strijd tussen het Goede en het Kwade

Cursus De Spaanse Burgeroorlog 1936-1939 (1922FR)

Datum(s)

Data: 3, 10, 17, 24, 31 maart en 7 april 2020

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 12.30 uur

€240 (incl. BTW)

Spanje en haar politiek zien we vaak terug in de krantenkoppen. Ten tijde van het samen- stellen van deze gids koppen de kranten dat generaal Franco wordt opgegraven door de huidige regering en de Catalaanse separatisten worden voor tientallen jaren gevangen gezet. Hoe komt Spanje zo verscheurd? We duiken de geschiedenis van Spanje in en beginnen bij de Spaanse Burgeroorlog.

De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) tussen de linkse republikeinen en de rechtse nationalisten was voor veel Europeanen en Amerikanen veel meer dan een binnenlands conflict: het ging om een voor de toekomst van de wereld allesbeslissende strijd tussen het Goede en het Kwade. Terwijl Hitlers Duitsland en Mussolini’s Italië de door Francisco Franco geleide nationalisten te hulp schoten, kreeg de Republiek alleen enige steun van de Sovjet-Unie. Weinig andere oorlogen hebben daarnaast zoveel geëngageerde kunst opgeleverd: Pablo Picasso’s schilderij Guernica, de romans van George Orwell en Ernest Hemingway of de beroemde foto’s van Robert  Capa.

Om het conflict goed te kunnen begrijpen zal echter allereerst worden ingegaan op de specifieke Spaanse oorzaken van het conflict zoals het sterke regionalisme, het conservatisme van de Spaanse katholieke kerk, de invloed van het anarchisme en de bijna middeleeuwse toestanden op het Spaanse platteland. We werken toe naar de doorwerking van de Spaanse Burgeroorlog in het Spanje van Franco en komen zo uit in het huidige Spanje.

Uw docent

Dr. Koen Vossen is historicus en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam (2003). Hij was als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceert uitvoerig over Spanje.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 3, 10, 17, 24, 31 maart en 7 april 2020