De waarheid over liegen en leugendetectie
Een leugentje om bestwil?

Cursus De waarheid over liegen en leugendetectie (1924TC)

Datum(s)

Data: 19, 26 maart, 2, 9, 16, april 2020

Dag en tijd: Donderdag 19.00 – 21.00 uur

€205 (incl. BTW)

Iedereen vertelt wel eens een leugentje, maar we vinden het moeilijk om hier eerlijk over te zijn. Liegen heeft namelijk nogal een negatief imago. Mensen zien zichzelf graag als eerlijk, vaak ook eerlijker dan andere mensen. Daarnaast vinden we het erg vervelend als we erachter komen dat iemand tegen ons heeft gelogen. Toch doen we het allemaal. Tegen wie liegen we het meest? Waarom doen we dat? Waarover liegen we? Hoe kunnen we leugenachtig gedrag het beste meten? En zijn onze leugens veranderd nu we steeds vaker digitaal communiceren?

Een deel van de leugens die we vertellen heeft een sociale functie en zorgt ervoor dat we elkaar aardiger vinden. Een ander deel van de leugens wordt echter verteld voor persoonlijk gewin en kan negatieve consequenties hebben voor de gehele maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan een zwijgende misdadiger of liegende politicus. Bij dit soort leugens waar veel op het spel staat kan leugendetectie een belangrijke functie vervullen. Want wat is een democratie nog waard als kiezers er niet op kunnen vertrouwen dat politici de waarheid spreken? Hoe zit het precies met de incorrecte beweringen van president Trump? Meer in het algemeen, hoe kunnen we erachter komen of iemand liegt?

In de meeste gevallen hebben mensen de keuze om zich ofwel eerlijk, ofwel oneerlijk te gedragen. Sommige mensen zullen vaker de keuze voor oneerlijk gedrag en liegen maken dan andere mensen. Toch zijn er ook allerlei omgevingsfactoren die beïnvloeden hoe eerlijk we  zijn. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom er in sommige winkels spiegels of camera’s met monitors hangen, waarop mensen zichzelf kunnen zien?

Uw docent

Dr. Sophie van der Zee is universitair docent gedragseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze heeft een multidisciplinaire achtergrond in psychologie (BSc, MSc, PhD, docent), informatica (postdoc onderzoeker) en gedragseconomie (universitair docent). Ze doet onder- zoek naar liegen, fraude plegen, leugendetectie en geheugendetectie. Voor haar leugenonder- zoek is ze in 2018 genomineerd als New Scientist Onderzoekstalent van het jaar.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 19, 26 maart, 2, 9, 16, april 2020