Cursus Dictators - Is de alleenheerser terug?

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1711ER
Datum(s)

9, 23, 30 oktober 2017
6 november 2017
Maandag, 10.45 - 13.00 uur

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€168,-

BTW
Inclusief 21% BTW

In onze op democratische waarden gebaseerde cultuur geldt de dictator als een boeman. Toch zijn despoten de afgelopen eeuw in de meeste delen van de wereld eerder regel dan uitzondering geweest. Honderden dictators heeft de twintigste eeuw voortgebracht. Daartussen zitten eendagsvliegen, maar ook met het land vergroeide potentaten; bloeddorstige tirannen, maar ook verlichte despoten, ideologisch bevlogen megalomanen en cynische kleptocraten. Sommigen draaiden de klok terug; anderen wilden juist een grote sprong voorwaarts.

Er waren er die gaandeweg milder werden, maar bij velen werkte het ambt juist radicaliserend. Er zijn dictators die hun land naar de afgrond hebben gedreven; anderen genieten nog steeds een goede reputatie vanwege hun bijdrage aan de opbouw van het land. Tegenwoordig lijkt de alleenheerser zelfs weer terug in de mode te zijn.

In deze cursus kijken we naar het verschijnsel dictator en dictatuur. Wat zijn de kenmerken van dictaturen? Welke types zijn er? Zijn dictaturen per definitie slecht? Hoe kom je van dictators af? En waarom zijn ze tegenwoordig weer populair? We zullen in deze cursus stilstaan bij bekende dictators als Hitler, Stalin en Franco, maar ook bij meer onbekende tirannen als Bokassa, Salazar en Hoxha. Ook moderne (semi-) autocraten als Poetin, Duterte, Orban en Erdogan komen aan bod. 

Drs. Max Andela

Drs. M. Andela studeerde nieuwste geschiedenis en Midden-Oosten studies aan de Radboud Universiteit (RU). Sindsdien is hij actief in de (televisie-)journalistiek, zowel voor de publieke omroep als voor particuliere opdrachtgevers. Eveneens doceert Max Andela aan de Honours Academy van de RU en bij het HOVO in Utrecht.

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
1711ER
Datum(s)

9, 23, 30 oktober 2017
6 november 2017
Maandag, 10.45 - 13.00 uur

Locatie

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€168,-

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
4 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.