Duizend jaar Westerse cultuur
Deel 2: 1300 – 1500 Late Middeleeuwen

Cursus Duizend jaar Westerse cultuur (1923FR)

Datum(s)

Data: 29 januari, 5, 12, 19, 19 februari, 4, 11, 18, 25 maart, 1 en 8 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€380 (incl. BTW)

Het begrip ‘Europa’ is een heet hangijzer. Als de perikelen rond de Brexit iets duidelijk hebben gemaakt, is het dat wel. Bestaat er zoiets als een Europese ideeëngeschiedenis,   een Europese cultuur? Zo ja, wat zijn de belangrijkste bouwstenen? Hoe heeft duizend jaar geschiedenis vorm gegeven aan Europa?

Vijf docenten werken samen in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1000. In dit deel nemen zij u mee op een fascinerende tocht door twee turbulente eeuwen.

De laatste tweehonderd jaar van de Middeleeuwen vertonen ogenschijnlijk enorme con- trasten. De veertiende eeuw staat te boek als rampzalig, terwijl de vijftiende eeuw associaties oproept van culturele bloei. Bij nader inzien is het beeld van Europa in de late Middeleeuwen minder zwart-wit. Rampen als hongersnood, pestepidemieën en de Honderdjarige Oorlog zaaien weliswaar dood en verderf, maar Italiaanse stadsstaten en Vlaamse handelssteden vertonen een opmerkelijke culturele bloei met kunstenaars als Da Vinci en Van Eyck. In Frankrijk ontwikkelt zich in Parijs een hofcultuur en in het Heilige Roomse Rijk transformeert Praag zich tot een fraaie Boheemse stad. In het theologisch denken doen markante figuren  als Meester Eckhart en Nicolaas van Cusa van zich spreken. Humanisten bestuderen klassieke teksten en in de literatuur vestigen zich de namen van Dante, Petrarca en Boccaccio.

  • Deze cursus over de periode 1300 - 1500 is het tweede deel van een zesdelige leergang. De cursussen van deze leergang kunnen afzonderlijk worden gevolgd. 

Simon Burgers

Drs. Duco Burgers is germanist en pianist, drs. Simon Burgers is componist en neerlandicus, drs. Han van der Horst is historicus en publicist, drs. Nelleke Kan-van Dishoeck is kunsthistoricus en verzorgt cursussen, lezingen, reizen en excursies, dr. Baukje Prins is filosoof en publicist.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 29 januari, 5, 12, 19, 19 februari, 4, 11, 18, 25 maart, 1 en 8 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€380 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
10 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier