De cinema van Spanje - films die onthullen wat niet getoond mag worden
Van pionier Segundo de Chomón, via Victor Erice en Carlos Saura tot Pedro Almodóvar en Isabel Coixet en vele anderen

Cursus Een cinematografische reis door Spanje (1824KR)

Datum(s)

7, 14, 21, 28 maart
4, 11, 18, 25 april 2019

Dag en tijd
Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Literatuur
Dit boek is een prima voorbereiding op deze cursus - Een continent in het Klein - Maarten Steenmeijer (Kosten € 7,50)

€295 (incl. BTW)

Deze week zijn er duizenden mensen in Madrid de straat opgegaan om te protesteren tegen de besprekingen van de premier om de politieke spanningen met Catalonië. Deze filmcursus biedt u context om de huidige gespleten identiteit van Spanje te begrijpen. Door middel van films, esthetica, geschiedenis en filosofie maakt cinema-kenner Klazien de Vries u helder hoe Spanje omgaat met haar bloedige verleden en identiteitscrisis.

Deze cursus is een reis door Spanje, waar film leeft! Elke autonomiá bracht wel een of meer belangrijke filmmaker(s) voort, zoals: Aragón (Luís Buñuel en Carlos Saura), Baskenland (Victor Erice en Julio Medem), Catalonië (Isabel Coixet en Carla Simón), Castilië-La Mancha (Pedro Almodóvar), Andalusië (Chus Gutiérrez en Madrid Icíar Bollaín en niet te vergeten Pilar Miró. (Zij maakte niet alleen films waarmee ze prijzen won, waaronder een Oscar, maar tekende ook voor een wet die jonge filmmakers kansen bood.)

We reizen ook acht weken lang in de tijd. Veel Spaanse films gaan over het verleden, waarover Spanjaarden zwijgen. De burgeroorlog en aansluitend de dictatuur onder Franco heeft behalve de leus España es differente! (Spanje is anders!) opgeleverd dat het verleden voor een groot deel taboe is. Veel beelden in de films staan dan ook voor iets anders. Dat beelden spreken, lijkt voor de hand te liggen. Maar filmische beeldspraak, hoe zit dat? De taalfilosofie van Nietzsche verheldert en verrijkt onze blik op metaforen.

Zijn het allemaal loodzware films die we onderweg gaan zien? Gelukkig niet. Humor ontbreekt absoluut niet, zelfs niet in de films met een serieus onderwerp.

Wat leert u in deze cursus?

Deze cursus laat de deelnemers kennismaken met een schat aan Europese films vanuit historisch perspectief. Zonder kennis van de burgeroorlog (1936-1939) en Franco-dictatuur zijn veel films immers nauwelijks te begrijpen. In een rijke beeldtaal verhult en onthult deze cinema veel van wat officieel niet getoond mocht worden. Eenmaal afgeschaft, deed de censuur nog steeds haar invloed gelden. De laatste decennia verschenen steeds meer films over het recente verleden.

Uw cinematografische reis door Spanje begint in Catalonië en Madrid, in het begin van de vorige eeuw. Ook daarvan is beeld bewaard gebleven. Bewegende beelden illustreren de historische ontwikkelingen. De nadruk ligt op de films en de filmmakers.

Uit een overvloed aan films – van pionier Segundo de Chomón, via Victor Erice en Carlos Saura tot Pedro Almodóvar en Isabel Coixet en vele anderen – zullen fragmenten getoond worden.

Kennis maken met uw docent en haar voorliefde voor de Spaanse cinema?
Klik hier voor een stuk over Spaanse cinema en de impressie die het achterliet
Klik hier om kennis te maken met uw docent
The role of feature films in recuperating Spain’s painful past
Een Engelse inleidig door mevr. de Vries op de conferentie Transitional Justice and the Public Sphere, Oñati (Baskenland) 8-9 mei 2012
Klik hier om de inleiding te lezen
Hovo docent Klazien de Vries

Uw docent

Klazien de Vries is wetenschappelijk redacteur en expert in de geschiedenis van de Spaanse cinema. Aan de faculteit Film- en televisiewetenschap van de Universiteit Utrecht verzorgde zij deze cursus in het kader van het vak Europese cinema.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

7, 14, 21, 28 maart
4, 11, 18, 25 april 2019

Dag en tijd
Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Literatuur

€295 (incl. BTW)

Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Cultuurwetenschappen
Externe link
Komt u in aanmerking voor een korting via het Reductiefonds? Check het hier.

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier