Filosofie is een werkwoord!
Denken als gereedschap

Cursus Filosofie is een werkwoord! (1923ER)

Datum(s)

Data: 5, 12, 19 februari, 4, 11 maart 3, 10, 17, 24 juni en 1 juli 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€370 (incl. BTW)

Filosofie is altijd een poging geweest om ongetemde problemen te lijf te gaan. In deze lessen richten we ons niet op de oplossingen die men vond – die zijn meestal tijdgebonden – maar op de manieren van denken waarmee men die bereikte. Dat heeft het voordeel dat cursisten filosofie kunnen toepassen op de vragen die hen zelf in deze tijd bezighouden. Dat zijn vaak niet de ‘eeuwige filosofische vragen’, maar wel taaie vraagstukken in eigen werk en leven. Tijdens de bijeenkomsten gaat u dus zelf aan de slag.

Tijdens deze cursus behandelen en beoefenen we acht telkens heel verschillende manieren van denken. Deze acht fundamentele denkgereedschappen worden toegelicht en geïllus- treerd aan de hand van muziek en beeldende kunst. Zo krijgt de student bij de denktactieken ook het nodige gevoel mee. De gereedschappen bevinden zich immers niet in een besloten filosofisch kamertje, maar vormen wezenlijke onderdelen van onze cultuur.

We zien filosofie niet als een etalage of een museum - de bijeenkomsten zijn workshops: met elkaar aan de slag! In lessen 9 en 10 kunnen we de hele gereedschapskist gaan toepassen. Het denken loopt vaak vast omdat men steeds weer hetzelfde gereedschap gebruikt. Voor iemand met een hamer lijkt de wereld te bestaan uit spijkers, nietwaar. Flexibel hanteren van diverse methoden breekt door de sluisdeuren van een stuwmeer aan creativiteit – een bron van  inzicht en vermaak.

Hovo docent Paul Wouters

Uw docent

Drs. Paul Wouters werkt als management consultant en als docent in een MBA-opleiding. Hij publiceerde over filosofie, organisatiekunde en cultuurverschillen tussen België en Nederland.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 5, 12, 19 februari, 4, 11 maart 3, 10, 17, 24 juni en 1 juli 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€370 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
10 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier