Griekse tragedies en moderne dillemma’s
Van groot belang op de Atheense én onze samenleving

Cursus Griekse tragedies en moderne dillemma’s (1924SC)

Datum(s)

Data: 19, 26 maart, 2, 9, 16, 23 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 19.00 – 21.00 uur

Kosten

€250 (incl. BTW en syllabus)

De Griekse tragedies zijn tijdloos en worden na vijfentwintighonderd jaar nog steeds overal opgevoerd. Het zijn de oerteksten van onze westerse beschaving. Vraagstukken die nog steeds in de actualiteit spelen worden erin uitgebeeld. De tragedies laten ons zien dat geen enkele morele waarde universeel is, dat democratie nooit vanzelfsprekend is en dat we het publieke debat moeten aangaan over vragen zoals wat is rechtvaardigheid? En wat is deugdzaamheid?

In deze cursus zullen we verschillende tragedies lezen en een tegenlicht geven op hedendaagse vraagstukken over macht, wraak, rechtvaardigheid, vrijheid, polarisatie en de groeiende vraag naar een nieuwe sociale identiteit en cohesie.

Het Griekse drama kwam tot bloei in Athene rond de vijfde eeuw v. Chr. Een periode van politieke verandering, conflict en transformatie van waardensystemen. De democratie was in opkomst en werd onder druk gezet door de oude garde van aristocraten. Eén van de grote vragen waar de Atheense burger mee kampte was of individuele vrijheid de belangrijkste waarde is van een democratische samenleving. De tragedieschrijvers probeerden deze vraag van alle kanten te belichten. Deze functie van de Griekse tragedie was van groot belang voor de Atheense samenleving en kan ook voor onze eigen actualiteit van toepassing  zijn

Uw docent

Dr. Moïra Müller is gepromoveerd filosofe op het thema “vrijheid en noodlot in het klassieke denken”. Müller doceert aan verschillende HOVO’s en geeft colleges en trainingen aan het ISVW, Comenius Leergang en adviesbureaus zoals o.a. Twynstra Gudde en Publiek Domein.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 19, 26 maart, 2, 9, 16, 23 april 2020

Dag en tijd: Donderdag 19.00 – 21.00 uur

Kosten

€250 (incl. BTW en syllabus)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Wijsbegeerte
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Erasmus University College, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier