Cursus Hadrianus - Portret van een reizend keizer

5, 12, 19 februari 2018
5, 12, 19, 26 maart 2018
Maandag, 13.30 – 16.00 uur

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW

De regeringsperiode van keizer Hadrianus (117-138) was een bloei periode voor het Romeinse rijk. Na enkele korte strubbelingen met de senaat in Rome, wist Hadrianus zich te verzekeren van de loyaliteit van de bestuurlijke elite aldaar. Daarna bereisde hij jarenlang zijn immense rijk. Van de Hadrian’s Wall in het noorden tot het militaire Lambaesis-kampement in Noord-Afrika en Palmyra in het oosten bekeek hij de uitwerking van de belangrijke bestuurlijke en militaire veranderingen die hij doorvoerde.

Overal waar Hadrianus kwam, zag hij steden floreren, bekeek hij de speciaal voor hem opgerichte monumenten en initieerde hij grote bouwprojecten. Athene gaf hij de oude Griekse glans terug. De stad werd de culturele hoofdstad van het Grieks sprekende deel van het Romeinse rijk. Zijn bouwactiviteiten in Rome en in zijn buitenpaleis te Tivoli laten de creatieve en innovatieve kant van de keizer zien die zich graag met de bouw bemoeide.

Op reis gingen de ‘zaken’ gewoon door. Hadrianus ontving delegaties en nam petities in ontvangst, beantwoordde en schreef brieven en probeerde als een ware ‘headhunter’ steeds de juiste man op de juiste plaats te benoemen. Hadrianus was getrouwd met Sabina. Zijn relatie met de bloedmooie Antinoüs is nog altijd onderwerp van studie en deed een archeoloog eind negentiende eeuw nog de wenkbrauwen fronsen in afkeuring. Uiteindelijk heeft Hadrianus ervoor gezorgd dat hij werd opgevolgd door twee keizers van formaat: Antoninus Pius en Marcus Aurelius.

Drs. Annet van Wiechen

Drs. A. van Wiechen is archeoloog en zelfstandig cultureel ondernemer. Al jarenlang volgt zij keizer Hadrianus op de ‘voet’ door het Romeinse rijk. Meer informatie op www.keizerHadrianus.nl/annet.

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Code
1721BR
Datum(s)

5, 12, 19 februari 2018
5, 12, 19, 26 maart 2018
Maandag, 13.30 – 16.00 uur

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW
Tijdsduur
7 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Maatschappijgeschiedenis

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.