Humane Architectuur
Architectuur als sociale katalysator

Cursus Humane Architectuur (1923AR)

Datum(s)

Data: 12, 19 februari, 4, 11, 18, 25  maart, 1 en 8 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€310 (incl. BTW)

Kan architectuur een brug creëren tussen mensen en ruimte bieden voor contact en onverwachte ontmoetingen? Als deze vorm van architectuur bestaat, kun je spreken van een architectuur die het menselijke centraal stelt.

In een tijd waarin steeds meer mensen in steden wonen, werken en onze privacy zowel fysiek als digitaal bedreigd wordt, zien wij dat architectuur reageert door zich hermetisch van de publieke ruimte af te sluiten. Hierdoor voelt de bewoner zich niet meer betrokken bij de omgeving. Dit leidt tot anonieme buitenruimtes (entreegebieden, stoepen, pleinen, tuinen) en gesloten gevels. Contact maken gebeurt via persoonlijke netwerken en minder ongepland en toevallig. Toch is de verbindende ruimte zeer belangrijk voor een thuisgevoel. Als de grenzen niet gesloten maar open zijn, als binnen en buiten verbonden zijn, ontstaan er onverwachte ontmoetingen en voelen wij ons meer betrokken bij onze omgeving.

Tijdens deze cursus worden voorbeelden aangereikt die een architectuur laten zien die deze ontmoeting en verbinding centraal stelt. Wij bespreken enkele theorieën van architecten, sociologen en antropologen over verbindende architectuur (van Eyck, Hertzberger, Alexander, Rapoport, Gehl, Sennet e.a.) en bestuderen projecten uit binnen- en buitenland.

De cursus pakt een zeer actueel thema op. U wordt uitgenodigd om over huidige architectuur te discussiëren en na te denken wat de relatie is tussen uw omgeving en u zelf.

Uw docent

Dr.ing. Birgit Jürgenhake is architect, docent en onderzoeker. Ze werkt sinds 2002 regelmatig voor Hovo Rotterdam. In haar promotieonderzoek was de sociale invloed van de gevel als een brug tussen binnen en buiten en als scherm voor privacy een centrale focus

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

 

Datum(s)

Data: 12, 19 februari, 4, 11, 18, 25  maart, 1 en 8 april 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 – 12.30 uur

Kosten

€310 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Bouwkunde
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier